Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Replica OMS la amenințările lui Trump: ”Nu politizați această criză”

oms.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / WHO

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut apel la ”unitate” și a cerut oprirea ”politizării” pandemiei, după ce miercuri președintele Donald Trump a anunțat că va lua în considerare oprirea contribuției SUA la finanțarea OMS, pe care a acuzat-o că nu a gestionat în mod corespunzător actuala criză mondială, transmite France24.

Directorul OMS respinge acuzațiile lui Trump potrivit cărora OMS favorizează China, precizând că ”OMS este alături de toate națiunile lumii, indiferent de culoarea politică”.

”Nu folosiți pandemia în scopuri politice. Avem nevoie de solidaritate la nivel mondial. Este nevoie de responsabilitate atât din partea SUA cât și a Chinei”, a mai spus directorul OMS.

Într-o conferință de presă ținută marți la Casa Albă, liderul american le-a spus jurnaliștilor că OMS, deși primește „sume importante de bani de la Statele Unite”, a gestionat foarte prost criza din sănătate. ”Știa ce se întâmplă în China, dar a reacționat extrem de târziu!”

„Nu spun că o voi face, dar analizăm posibilitatea de a termina cu finanțarea OMS”, a amenințat Donald Trump.

Președintele american este nemulțumit că șefii OMS au lăudat de prea multe ori China pentru modul în care a reacționat după izbucnirea epidemiei de coronavirus. În același timp, OMS s-a arătat nemulțumită de măsurile de protecție luate în America. „OMS a criticat și nu a fost de acord cu mine când am dat interdicția de călătorie. Au greșit, au greșit în privința multor lucruri”, a completat Trump.

Congresul SUA a aprobat pentru anul fiscal curent suma de 122 de milioane de dolari pentru finanțarea OMS.