Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU avertizează : pandemia nu e un ”cec în alb” pentru abuzuri, în contextul unor știri alarmante

1200px-michelle_bachelet_foto_campana.jpg

Michelle Bachelet
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Pandemia de COVID-19 nu trebuie să fie un "cec în alb" pentru încălcarea drepturilor omului, a avertizat joi Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, criticând "puterile nelimitate" adoptate de unele ţări, transmite AFP. "Pot fi necesare măsuri de urgenţă pentru a răspunde acestei urgenţe de sănătate publică. Dar o situaţie de urgenţă nu este un cec în alb pentru a ignora obligaţiile în materie de drepturile omului", a subliniat Bachelet în cadrul primei reuniuni virtuale a Consiliului drepturilor omului de la Geneva.

"Măsurile de urgenţă trebuie să fie necesare şi proporţionate", a insistat ea, declarându-se "profund preocupată de adoptarea în unele ţări de puteri de urgenţă nelimitate". "În unele cazuri, epidemia este folosită pentru a justifica schimbări represive ale legislaţiei obişnuite, care vor rămâne în vigoare multă vreme după încheierea urgenţei", a atenţionat comisarul ONU, fără a da nume.

Ea şi-a exprimat de asemenea preocuparea faţă de măsurile adoptate în unele cazuri pentru a limita libertatea media şi libertatea de exprimare, avertizând că "pretinsa luptă împotriva dezinformării" riscă să fie folosită pentru a reduce la tăcere criticile.

Victor Orban, nu ține cont de criticile internaționale

Între timp, la Budapesta, unul dintre liderii criticați că ar folosi situația pentru a căpăta un control nelimitat, mai precis premierul ungar Viktor Orban, a anunţat joi prelungirea pe durată nedeterminată a restricţiilor de circulaţie care urmau să fie ridicate în 11 aprilie, informează MTI, citată de Agerpres.

Orban a afirmat că înainte de a lua decizia de a prelungi restricţiile guvernul a primit informaţii de la autorităţile locale privind situaţia din teritoriu şi a solicitat opiniile poliţiei și unor oameni de ştiinţă. Toate rapoartele primite au indicat că măsurile au fost eficiente până acum, încetinind răspândirea epidemiei de COVID-19, a susţinut el. Potrivit site-ului guvernamental koronavirus.gov.hu, în Ungaria numărul cazurilor confirmate de contaminare cu coronavirus a ajuns joi la 980, iar cel al deceselor după infectare a ajuns la 66.

Iranul, noi acuzații privind grave abuzuri

O altă țară din care vin știri alarmante privind încălcarea drepturilor fundamentale este Iranul unde Amnsty susține că peste 30 de persoane aflate în închisori au fost ucise în timpul reprimării unei mişcări de protest a deţinuţilor declanşată de teama privind contaminarea cu noul tip de coronavirus. Potrivit ONG-ului, mii de deţinuţi aflaţi în cel puţin opt închisori iraniene au organizat în ultimele zile manifestaţii din teama de a nu contracta COVID-19. Potrivit Amnesty, gardienii din închisori şi membri ai forţelor de securitate au tras cu gloanţe reale şi cu gaze lacrimogene pentru a reprima aceste manifestaţii, ucigând 35 de deţinuţi şi rănind alţi circa o sută.

"Este odios că în loc să răspundă cererilor legitime ale deţinuţilor de a fi protejaţi de COVID-19, autorităţile iraniene au ucis din nou persoane pentru a reduce la tăcere îngrijorările acestora", a declarat Diana Eltahawy, directoarea adjunctă a ONG-ului pentru regiunea Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Amnesty le-a cerut de asemenea autorităţilor iraniene "să elibereze imediat şi necondiţionat deţinuţii politici".

Potrivit Teheranului, în închisorile iraniene nu se află "niciun deţinut politic". Republica Islamică îi reproşează în mod regulat Occidentului că include în această categorie persoanele condamnate pentru infracţiuni împotriva securităţii naţionale.