Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sper că din această suferință se va naște o lume mai bună--interviu cu Rebekah Gee

rebekah.jpg

Medicul Rebekah Gee (conduce rețeaua de spitale și policlinici a Universității statului Louisiana)
Sursa imaginii: 
Twitter/Rebekah Gee

Rebekah Gee conduce rețeaua de spitale și policlinici a Universității statului Louisiana, și a fost, vreme de patru ani, pînă la 31 ianuarie 2020, ministrul statal al Sănătății.  Medic specialist în obstetrică-ginecologie, ea a lucrat, în perioada 2009-2010, ca asistentă universitară la Facultatea de Sănătate Publică și Medicină Tropicală a Universității Tulane din New Orleans. Membră a Academiei Naționale de Medicină, Rebekah Gee a fost de asemenea, în anul universitar 2015-2016, profesor asociat de sănătate publică la Universitatea statului Louisiana.

În Louisiana, primul pozitiv a fost diagnosticat la 9 martie, 13 zile după tradiționalul Carrnaval, care n-a fost anulat deși în țară primul caz se înregistrase la 20 ianuarie. Sunt acum peste 13.000 de cazuri, cu un ritm de creștere alarmant. În intervalul 3-4 aprilie s-a atins apogeul, cu peste 2.200 de noi cazuri. În sumbrul clasament național al pandemiei, Louisiana ocupă unul dintre primele locuri, cu zona metropolitană New Orleans cea mai afectată. Pe măsură ce testarea, demarată mult prea lent,  ia amploare atît în laboratoarele de stat cît și în cele publice, se așteaptă că numărul cazurilor și deceselor să crească dramatic.

Se fac pregătiri pentru această eventualitate.  La 6 aprilie, s-a încheiat convertirea în spital a Sălii Polivalente Ernest Morial,  scenă care amintește localnicilor și țării de zilele întunecate ale uraganului Katrina din 2005.  Alte 1.000 de paturi suplimentare, pentru convalescenți de Covid-19, intră în circuit la hotelul Sheraton, al patrulea ca mărime din oraș. Cum reamintea primarul LaToya Cantrell, trebuie extinse și spațiile în morgi. Și bineînțeles,  bătălia pentru ventilatoare și echipament de protecție pentru personalul medical din prima linie continuă cu obișnuita intensitate.

Rebekah Gee:  Avem acum, în New Orleans, per capita, cea mai ridicată rată a mortalității din America, în condițiile în care riscul unei evoluții fatale a bolii este mai mare decît în alte locuri din cauza incidenței peste medie a bolilor cronice. Guvernatorul Louisianei a declarat că riscăm să rămînem fără echipament de protecție a personalului medical,  și fără ventilatoare-- ceea ce însemna că pacienții  cu insuficientă respiratorie vor muri.  Obținerea de ventilatoare pentru cei care au nevoie, acesta este pricipalul nostru motiv de preocupare.

 

Rep.:  Se relatează că ventilatoarele vin,  din stocul strategic și din sfera comercială,  dar într-un ritm ce lasă de dorit.  Sistemul pare complicat.  Ni-l puteți explică? Este echitabil?

Rebekah Gee:  Agenția Federală pentru Situații de Urgență dirijează reacția anti-pandemie, ajută la repartizarea  resurselor. Sectorul privat este de asemenea implicat în efortul de aprovizionare. Cît de echitabil este acest sistem, nu știu. Lumea cere, materialele vin, dar se pare că organizarea nu este eficientă, alocarea nu este corectă, pentru că nu se bazează pe priorități.  Statele greu lovite, New York și Louisiana de pildă, ar trebui să aibă întietate, Dakota de Nord sau Ohio pot să mai aștepte două săptămâni. Cu alte cuvinte, să transferăm resursele unde și cînd sunt necesare,  cu organizare mai bună. rebuie ținut cont însă și de circumstanțe.  Am fost loviți de uraganul Katrina. A fost greu, dar am putut solicita ajutorul guvernului federal și altor state. Ajutorul a venit, generos. Astăzi avem împrejurarea  neobișnuită ca fiecare stat din America, fiecare națiune a lumii este impactată sau amenințată de acest virus. Fiecare stat trebuie deci să se descurce pe cont propriu. Aici în Louisiana îngrijorarea este provocată de gravitatea situației epidemiologice.  Planuri sunt. GM de pildă și-a anunțat intenția de a produce aparate de respirație asistată.  Întrebarea este dacă nu va fi prea tîrziu, dacă  toate aceste planuri ne vor ajută cînd atingem piscul pandemiei.

 

Rep.: Din perspectiva unică a funcției pe care ați deținut-o pînă la 31 ianuarie, care ar trebui să fie, care este relația dintre statul Louisiana și Executivul federal?   

Rebekah Gee:  Guvernatorul nostru are o relație bună cu președintele Trump și e în legătură permanentă cu Casă Albă. Indiferent însă de comunicare și gradul de conlucrare, nu primim ce avem nevoie. Este nevoie de o mentalitate de război în materie de producție. N-am făcut ce-a făcut  Germania, care de la început i-a izolat pe pozitivi și a activat planuri robuste de testare și sănătate publică. Astfel, curba epidemiologică s-a aplatizat. Aici în America e prea tîrziu. Din păcate, virusul e peste tot, s-a răspîndit mult peste capacitatea noastră de a-l îndigui prin trasarea evoluției sale de la individ la individ.

 

Rep.:  Care sunt cauzele acestei stări de fapt?

Rebekah Gee:   Centrul Federal de  Control al Maladiilor Infecțioase n-a fost pregătit să testeze. A fost un rateu grav, care ne-a ținut în întuneric  săptămîni de zile  în privința  numărului real de pozitivi.  La dată Carnavalului, erau cunoscute în toată țară doar 15 cazuri, toate venite din străinătate. Nu s-a știut la acea ora că există contagiune în interiorul  Statelor Unite; n-a știut guvernatorul nostru, n-au știut oficialități din sistemul de sănătate ca mine. Pe baza a ceea ce știm acum, din experiența Chinei sau Coreei de Sud, ar fi trebuit să anticipăm. Cum se spune,  cînd privești în urmă vederea e perfectă. Statele Unite se organizează, dar cu o întîrziere de săptămîni. Încercăm să recuperăm timpul pierdut, ceea ce, într-o bătălie, nu-i niciodată  un lucru bun. Să sperăm că vom învața, că nu vom repetă aceste greșeli.

 

Rep.:  Ce e de învățat? Care ar fi lecțiile,  pentru America și întreaga lume?

Rebekah Gee:  Suntem toți conectați, toți frați și surori. Ce se întîmplă azi în Franța se poate întîmplă mîine în New Orleans, sau viceversa. Din păcate retorica președintelui nostru i-a îndepărtat pe mulți aliați și prieteni. Este foarte dăunătoare. Comunicarea este importantă, trebuie să comunicăm eficient, să ne ajutăm unii pe alții.  Lumea e una; suntem o lume de oameni la fel de vulnerabili, și problemele trebuie să le rezolvăm împreună,  prin comunicare și conlucrare mai bună. Să sperăm că suferința adusă de virus va duce la o reconsiderare a modului de acțiune de pînă acum, în ce privește unele politici dure și insuficiența investițiilor în sănătate. E cert că în America sănătatea publică a fost la coada listei de priorități.  E acum în centrul comunicării și gîndirii politice. Să sperăm deci că vom avea o lume mai bună.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor:  https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 

 

 

 
Ascultă aici interviul cu medicul Rebekah Gee