Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COVID-19| Condițiile în care pot pleca românii la muncă în străinătate

7561625-mediafax_foto-raul_stef.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax Foto

Procedura este descrisă în ordinul de ministru ce va intra în vigoare luni. Printre altele prevede că oamenii trebuie echipați cu măști și mănuși de agenții de recrutare și că nu vor fi aduși la aeroport cu mai mult de 4 ore înainte de decolarea cursei. Măsurile au fost luate după ce joi 2 mii de oameni au stat înghesuiți în parcarea din fața Aeroportului din Cluj.

Actul normativ prevede că toate cursele aeriene de tip charter care  decolează de pe aerorturile din țară și transportă muncitori sezonieri români trebuie programate la un interval de cel puțin patru ore una de alta, scrie Agerpres. În plus, oamenii NU vor fi aduși la aeroport cu mai mult de 4 ore înainte de ora programată pentru decolarea cursei. De asemenea, ordinul impune agențiilor de recrutare să le asigure celor care pleacă la muncă în străinătate echipament de protecție: mască și mănuși dar și un reprezentant pe aeroportul din România care să le acorde asistenţă permanentă pasagerilor, inclusiv în situaţia întârzierii sau anulării zborului.

Solicitarea companiei aeriene către Autoritatea Aeronautică Civilă Română va cuprinde numeroase informații, de la tipul aeronavei, programul de operare, acordul aeroportului din România de pe care va decola, informații legate de agenții de recrutare de pe teritoriul României  sau copia avizului autorităţilor din ţara de destinaţie a zborului, pentru efectuarea cursei respective.

La rândul său, operatorul rutier de transport care efectuează transport prin servicii ocazionale are obligaţia să notifice Autoritatea Rutieră Română cu privire la efectuarea cursei, urmând ca ARR să informeze în mod operativ MTIC şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) cu privire la notificarea primită.

"Prin emiterea acestui ordin se asigură coerenţa şi predictibilitatea la nivel naţional în ceea ce priveşte gestionarea grupurilor de lucrători sezonieri care sunt transportaţi spre destinaţiile respective prin intermediul curselor charter. Responsabilităţile în organizarea acestui demers sunt definite, iar toţi factorii implicaţi trebuie să respecte un set de obligaţii, astfel încât procesul să desfăşoare în siguranţă şi în mod fluent în contextul actual, marcat de mari de pericole şi riscuri pentru sănătate", precizează ministerul.

A fost nevoie de emiterea unui astfel de ordin după ce joi circa 2.000 de oameni au fost înghesuiți, în plină epidemie de coronavirus, în parcarea din fața Aeroportului din Cluj. Ei așteptau să plece cu mai multe curse charter la muncă în Germania.