Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


FMI și Banca Mondială cer țărilor bogate să renunțe la datoriile acumulate de țările sărace

fmi.png

Kristalina Georgieva, directorul FMI
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială au cerut țărilor dezvoltate să renunțe temporar la încasarea datoriilor din partea țărilor sărace, începând cu data de 1 mai 2020 și până în iunie 2021, transmite rfi.fr.

Datoriile vor fi refinanțate de FMI prin intermediul unui fond special pentru situații de urgență (CCRT), în care până în prezent există cca 500 de miliarde de dolari, ca urmare a contribuției Marii Britanii, Japoniei, Chinei și Olandei.

Săptămâna trecută Banca Mondială a spus că va începe un program de sprijinire a țărilor afectate de coronavirus în valoare de 160 de miliarde de dolari, pe parcursul a 15 luni. Programul include refinanțarea datoriilor pe care 76 de țări sărace le-au acumulat față de țările dezvoltate.

În plus, Kristalina Georgieva, directorul FMI, a anunțat că instituția pe care o conduce va acorda ajutor de urgenţă unui număr de 25 de ţări dintre cele mai sărace din lume pentru a le permite o relaxare a datoriei şi a face mai bine faţă impactului pandemiei de COVID-19.

Cele 25 de ţări sunt: Afganistan, Benin, Burkina Faso, Republica Centrafricană, Ciad, Comore, RD Congo, Gambia, Guineea, Guineea-Bissau, Haiti, Liberia, Madagascar, Malawi, Mali, Mozambic, Nepal, Niger, Rwanda, Sao Tome şi Principe, Sierra Leone, Insulele Solomon, Tadjikistan, Togo şi Yemen.

Secretarul general ONU, Antonio Guterres  și alți 165 de lideri și personalități internaționale, au cerut recent la rândul lor anularea datoriilor țărilor sărace către cele bogate.

Președintele Franței, Emmanuel Macron de asemenea, în apelul televizat de luni, a spus că Franța și Europa, trebuie să ușureze povara datoriilor acumulate de țările africane. ”Trebuie să învățăm să-i ajutăm pe vecinii noștri din Africa și mai ales să-i ajutăm economic, anulând masiv din datoriile lor”, a spus el.

Oficiali din domeniul finanțelor din țările G7 și G20 urmează să discute săptămâna aceasta aspecte legate de suspendarea acestor datorii, până cel puțin la sfârșitul acestui an.