Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cîțu: Deficitul bugetar, estimat la 6,7% din PIB

florin-citu.jpg

Florin Cîțu
Florin Cîțu, ministrul de Finanțe
Sursa imaginii: 
Facebook / Florin Cîțu

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat,  miercuri după-amiază, principalele coordonate ale rectificării bugetare. "Comisia de prognoză estimează o contracție de -1,9% din PIB, iar deficitul bugetului este estimat la 72 mld lei, adică 6,7% din PIB", a declarat ministrul. 

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe:

  • Coordonatele macro de la care pornim: Comisia de prognoză estimează o contracție de -1,9% din PIB
  • Deficitul bugetului este estimat la 72 mld lei, adică 6,7% din PIB
  • Estimări de la Comisia Națională de Prognoză
  • Pe venituri: criza a însemnat un șoc puternic vom încasa mai puțin cu 23 miliarde de lei. Vom primi de la Comisia Euroepană circa 3,8 mld lei, deci înseamnă că vor scădea pe net cu circa 19 miliarde de lei
  • Cheltuielile bugetului cresc cu 12,5 miliarde lei.
  • La personal avem un plus la cheltuieli din plata stimulentului de risc pentru personalul medical pe perioada stării de urgență
  • La cheltuieli cu asigurările sociale crescu cu peste 6 miliarde de lei (șomajul tehnic și alte cheltuieli cu sănătate)
  • Cu 8,1 miliarde lei crește doar bugetul Ministerului Muncii
  • Rectificarea bugetară susține primul pachet de măsuri. Al doilea pachet de măsuri, pentru repornirea economiei, la care lucrăm acum, va apărea după terminarea stării de urgență
  • Vineri începe IMM Invest, cel mai amplu program de investiții pentru antreprenori din istoria României

Întrebări: 

Guvenrul ia încalcul creșterea sau reducerea unor taxe?

În nici un caz nu vom crește taxe în acest an. Lecția crizei anterioare e aceasta: nu crești taxe în criză pentru că frânează ieșirea din criză. Din contră, injectăm lichiditate în economie.

Ministerul Finanțelor are în plan și alte măsuri directe pentru ajutarea populației?

Prin plata șomajului tehnic vrem să susținem cetățenii. În acest moment nu există un proiect legat de chirii, dar vom veni cu proiecte în faza a doua.

Detalii despre șomajul tehnic pentru cei care vor fi reangajați?

Ne vom uita și la acest proiect, va face parte din pachetul pentru faza a doua.

Bancherii au cerut clarificări despre neplata ratelor?

Da, sunt zilnic discuții, am primit observații, mai există discuția pe o singură observație, sigur le vom rezolva împreună pe toate. Tot ce le cer e să nu pună piedici în acest moment celor care cer amânarea ratelor.

Sunt invocate estimările de scădere economică ale FMI? Bufferul de la Finanțe mai există?

Sunt bani de investiții. În rectificare nu a fost tăiat nici un ban de la investiții. Din contră, bugetul Ministerului Dezvoltării a fost suplimentat cu un miliard de lei pentru proiectele PNDL. Noi avem puterea de a avea o revenire rapidă anul viitor. Depinde doar de noi să luăm măsurile corecte.

Detalii despre evoluția deficitului pe primele 3 luni?

Încasările în martie arată că economia a încetinit, în aprilie vedem totuși că majoritatea companiilor mari care aveau bani în conturi au început să plătească facturile. Apelul meu a fost auzit de companii și și-au plătit taxele.