Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19 | Dodon, după criticile aduse UE: ”Putem să obținem de la europeni acum practic 30 mln euro”

dodon_n4.png

Image source: 
captură video

După ce a acuzat Uniunea Europeană că vine doar cu ”declarații frumoase și promisiuni”, în timp ce Rusia și China ajută cu adevărat R.Moldova, în contextul crizei provocate de coronavirus, iată că președintele moldovean, Igor Dodon declară mai nou că, în timpul apropiat, în bugetul de stat ar putea ajunge bani din partea Rusiei, Fondului Monetar Internațional, dar și a Uniunii Europene. Totodată, Dodon a afirmat că, până în prezent, partenerii externi nu au oferit Republicii Moldova niciun ban pentru a combate această epidemie. Declarații în acest sens au fost făcute de șeful statului la postul de televiziune N4, în cadrul emisiunii ”Puterea a Patra”. 

Președintele Igor Dodon susține că Federația Rusă ar putea oferi un credit de 200 mln euro, iar Fondul Monetar Internațional ar veni cu până la 300 mln de dolari. ”Acești 200 mln euro au fost incluși în bugetul de stat al Federației Ruse. Din partea R.Moldova acordul va fi semnat de dnul Ambasador Neguță. Vorbim de 2 la sută, în euro, pentru 10 ani, și acest acord de credit va fi ratificat de Parlamentul R.Moldova. Acest lucru se poate întâmpla chiar în zilele următoare. FMI a aprobat un plan de criză pentru diferite guverne. Dacă la ședința de vineri, 17 aprilie, Consiliul de directori va lua decizia de acordare a acestei asistențe, săptămâna viitoare, acești bani ar putea intra în contul Ministerului Finanțelor”.

Iar când vine vorba despre ajutorul Uniunii Europene, Igor Dodon declară: ”De la UE putem să obținem acum real 30 de mln de euro. 10 milioane sub formă de grant, iar 20 de milioane, împrumut. Aceștia sunt banii din asistența macrofinanciară care se alocă de UE în baza programului de finanțare, semnat acum trei ani. Vorbim, de fapt, de a doua tranșă pe care am putea să o obținem dacă îndeplinim mai multe condiții politice. Printre acestea fiind aprobarea, în lectura a doua, a legii privind sancțiunile în cazul spălării banilor. De asemenea, ar trebui să fie adoptată, în lectura a doua, Legea privind activitatea ong-urilor. Vorbim și despre recuperarea miliardului furat”.

Să spunem că, președintele moldovean a lansat, zilele trecute, critici la adresa Uniunii Europene, după ce instituția europeană a anunțat că va acorda R.Moldova asistență în valoare de 87 de milioane de euro pentru acoperirea necesităților imediate în criza Covid-19. Premierul însă a avut grijă să mulțumească ambasadorului UE în R.Moldova ”pentru ajutorul important al UE oferit R.Moldova pe toate dimensiunile”.

Diplomat francez:”Donația din partea Franței vine în susținerea ajutorului important pe care UE îl acordă R.Moldova”

Să spunem că, recent și Franța a oferit echipament medical necesar pentru depistarea coronavirusului.Potrivit ambasadorului Franței în R.Moldova, Pascal Le Deunff, ”în această perioadă dificilă de pandemie, în care solidaritatea și cooperarea internațională joacă un rol tot mai important, Franța dorește să-și demonstreze angajamentul, prietenia și solidaritatea cu poporul Republicii Moldova. Acest ajutor concret, care răspunde unei necesități specifice a țării conține 16000 vârfuri sterile cu filtru, material indispensabil pentru a putea fi efectuate testele de diagnosticare ai RLP Covid-19 și în așa fel de a lupta mai eficient cu această boală cumplită”.

”Această donație din partea Franței vine în susținerea ajutorului important pe care Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova în lupta cu această teribilă epidemie. Comisia europeană a anunțat săptămâna trecută și a precizat săptămâna aceasta, măsurile de sprijin pe care le va aduce țărilor parteneriatului estic, inclusiv Republicii Moldova, în lupta cu COVID-19. În acest scop Uniunea Europeana va aloca peste 840 de milioane de euro vecinilor săi din Est, nu doar pentru a lupta cu epidemia de coronavirus, dar și pentru a ajuta economia Moldovei să se redreseze. Pe termen scurt, vor fi alocate 87 de milioane de euro acordate de Uniunea Europeană Republicii Moldova în lupta cu Covid-19 și consecințele social-economice cauzate de epidemie. Dintre acestea Franța contribuie cu 16% la bugetul european”, a menționat diplomatul francez, Pascal Le Deunff.

Ambasada Franței menționează, de asemenea, că întreprinderile franceze și europene prezente în Republica Moldova sunt mobilizate pe deplin pentru a ajuta populația Moldovei, continuând pe cât e posibil activitățile lor și făcând de asemenea donații. In așa fel, Orange-Moldova a donat 400 000 de euro spitalelor moldovenești și a oferit minute gratuite lucrătorilor din sistemul de învățământ și cel medical,”celor care sunt în prima linie în războiul purtat cu COVID-19 pentru a salva cât mai multe vieți omenești”.

Recent, echipa de tineret a Partidului Acțiune și Solidaritate a realizat o analiză din care aflăm că R. Moldova a primit cea mai mare susținere în lupta cu Covid din partea UE, 87 mln de euro. Statele Unite ale Americii au oferit 1,2 mln de dolari. Polonia, Elveția și România au oferit în total 260 mii euro. Sprijinul Rusiei este estimat la 750 mii euro, cel al Turciei, aproape 130 mii euro iar China a venit cu 75 mii euro.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacția lui Dodon privind ajutorul oferit de partenerii externi în contextul crizei provocate de Covid-19