Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COVID-19: Cea mai afectată țară din lume va avea de azi un îndrumar pentru redeschiderea economiei

trump.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Casei Albe

În Statele Unite s-au înregistrat până ieri aproape 645.000 de cazuri și peste 28.500 de decese.  Totalul cazurilor este în scădere, dar mortalitatea rămâne la un nivel extrem de ridicat. Statele cu cei mai mulți pozitivi sunt New York - cu peste 213.700 cazuri - New Jersey și Massachusetts. Casa Albă va da publicității astăzi un îndrumar pentru redemararea în etape, la nivelul statelor. Președintele Trump a  anunțat ieri că peste 35 de studii clinice pe posibile tratamente sunt în curs și că laboratoarele Abbott au pus la punct un test care detectează prezența de anticorpi. O fabrică GM din Kokomo, statul Indiana, și-a încheiat reprofilarea și va pune pe piață, în decursul acestei luni, 600 de ventilatoare. Îngrijorătoare focare de infecție la un combinat de  prelucrare a cărnii de porc din Sioux Falls, Dakota de Sud - 518 pozitivi în rândul angajaților, 55% din numărul total al cazurilor la nivel statal - precum și la combinate din Iowa, Missouri și Wisconsin. Decizia președintelui Trump de a suspenda finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății este dezaprobată de aliați și contestată de președinta Camerei, Nancy Pelosi.

Corespondentul RFI Radu Tudor relatează:

Trump, vânătorul de vinovați, și-a găsit o nouă țintă: Organizația Mondială a Sănătății.

"Adevărul este că Organizația Mondială a Sănătății n-a reușit să obțină, să verifice și să disemineze informații cu transparență și în timp util.  A adoptat poziții periculoase:  s-a opus restricționării călătoriilor din China și alte țări, și vehement deciziei noastre de a le restricționa. Din fericire, nu m-am lăsat influențat de recomandările ei. Multe țări i-au urmat sfatul, și acum au probleme de nu le vine să creadă.///Cei care ar fi trebuit să fie onești și transparenți n-au fost, și devastarea, moartea la scară enormă s-au abătut asupra noastră".

Orice, numai să nu privească în oglinda dezastrului epidemiologic american. A făcut-o încă o dată cotidianul New York Times, și investigația "a căzut ca un obuz în tranșeul anti-pandemie al Casei Albe", ca să împrumutăm propoziția lui Howell Raines, care a fost redactorul-șef al ziarului între 2001 și 2003.

"Articolul a demonstrat, fără drept de apel, că președintele a dormit la cârmă, întârziind  săptămâni de-a rândul trei lucruri vitale: testarea, progresul în materie de vaccin și închiderea economiei. New York Times a dezvăluit adevărul despre acest președinte: e străin de realitățile țării".

Un Trump  distrat, oscilant, imprevizibil, handicapat de năravul fabulației și potrivelii, un Trump care  acum încearcă să se ferească de schijele mediatice în conferințe de presă  interminabile și cu pronunțat iz propagandistic.

"Tema articolului este că ați câștigat ceva timp cu interdicția de călătorie, dar nu l-ați folosit pentru a pregăti spitalele și a mări numărul testărilor", l-a interpelat Paula Reid, corespondenta telerețelei CBS. Trump: "Zero cazuri, zero morți la 17 ianuarie."  Reid: "Ianuarie, dar întrebarea era ce a făcut Administrația în februarie". Trump: "Multe, multe. Știi că ești o prefăcută, o știi, și toată telerețeaua voastră arată lucrurile fals".

Oprirea călătoriilor din China a fost decisă la finele lui ianuarie și a intrat în vigoare pe 2 februarie, cu 11 excepții care au permis intrarea, după acea dată, a 40.000 de persoane. 38 de  țări au acționat înaintea sau în același timp cu Statele Unite, unele impunând măsuri mai severe.  La începutul lunii ianuarie, Consiliul pentru Securitate Națională alerta forurile decizionale în legătură cu periculozitatea noului virus. La mijlocul și apoi la sfârșitul  acelei luni, ministrul sănătății, Alex Azar îl informa personal pe Trump, care declara public, la doar câteva zile după prima avertizare a lui Azar, că e "total stăpân pe situație". Date coroborative au venit din ministere, de la grupul anti-pandemie constituit la Casa Albă și de la consilierul pe probleme comerciale al președintelui, Peter Navarro, dar în februarie Trump continua pe linia minimizării, că "virusul se va risipi miraculos în aprilie, când vine căldura". Starea de urgență o declara abia pe 13 martie, când piețele financiare sufereau cele  mai mari pierderi din ultimii 33 de ani, autoizolarea și distanțarea socială le impunea trei zile mai târziu. Un studiu citat de  New York Times arată că s-ar fi putut evita 90% din numărul cumulativ al deceselor dacă s-ar fi intervenit două săptămâni mai devreme, 60% dacă se intervenea o săptămână mai devreme.  Între 26 februarie și 16 martie numărul cazurilor a crescut de la 15 la 4.226.  Între 6 și 9 martie, când Trump o ținea într-o sindrofie la Mar-a-Lago, palatul său floridian, juca golf și aduna bani pentru realegere, numărul morților aproape s-a dublat, de la 262 la 583.  La 13 aprilie se înregistra tristul record zilnic de 2.404 decese în 46 de state.

"Am făcut totul, absolut totul, cum se cuvine. Problema este că presa nu consemnează cum se cuvine", sugera ocupantul Casei Albe, vânător de vinovați.  La 28 februarie Trump acuza mass-media că se isterizează fără rost, la 13 aprilie constata că mass-media au "minimizat riscul de la început".    

"Această pandemie este probabil momentul de cumpănă în care fanfaronada, ignoranța și superficialitatea celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite au devenit de netăgăduit, o realitate empirică, indiscutabilă precum legile științei sau o ecuație matematică. A fost nevoie de prea mult timp, dar americanii l-au văzut în sfârșit pe șarlatanul din spatele cortinei", scria în revista The Atlantic editorialistul Peter Wehner.

Acum, numărul 45, cum îi spun detractorii, vrea să re-pornească economia, să ridice restricțiile. A cochetat chiar, preț de o zi, cu ideea de a o face cu de la sine putere, trecând cu dezinvoltură peste detaliile Constituției.  Și-a revenit însă repede, pentru că, în formularea plastică a lui Benjamin Wittes, "îi place să declare că are "dreptul absolut" de a face una sau alta, dar exercitarea puterii absolute ar cere prea multă muncă pentru un leneș ca el", și pentru că o serie de guvernatori, inclusiv Republicani, l-au rechemat la ordine constituțională.

"N-am avut un rege George Washington, n-avem un rege Trump. Avem un președinte Trump, și avem al 10-lea Amendament la Constituție, care conferă statelor anumite prerogative, printre care sănătatea, asistența socială, carantina. Dacă-mi ordonă să re-demarez economia într-un mod care periclitează sănătatea publică refuz să mă supun, și se naște o dispută constituțională care va trebui adjudecată de tribunale. Ar fi cel mai dăunător lucru de făcut în acest moment", puncta Andrew Cuomo, guvernatorul Democrat al  New York-ului, stat care plânge  peste 10.000 de victime ale epidemiei.

Guvernatorii, singuri în timpul crizei, caută acum, tot singuri, soluțiile cele mai bune de ieșire din criză. Formula care se impune este aceea a unei reveniri gradate, regionale.  Prima coaliție  constituită în acest sens cuprinde un număr de state de pe coasta de Est și de pe litoralul Pacific. Printre ele, New York și California.

"Parteneriat, recunoașterea faptului că acest virus nu respectă granițe, nu poate fi împrejmuit cu ziduri, și nu poate fi înfrânt negând evidențele. Vom fi ghidați de știință, de consilieri de sănătate publică, de spiritul de colaborare care, în acest moment extrem de important, îi definește și-i animă pe cei mai buni dintre noi", sublinia guvernatorul Californiei, Gavin Newsom.