Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus | Relaxare treptată a îngrădirilor actuale în Germania

Institutul „Robert Koch” din Berlin

Executivul de la Berlin împreună cu guvernele landu-urilor federale au căzut de acord că măsurile rigide de combatere a pandemiei pot fi atenuate. Rămân în vigoare măsurile privind contactele sociale, izolarea unor persoane vulnerabile din cămine de bătrâni, ospicii şi spitale. Începând de luni se vor redeschide treptat şcolile şi magazinele cu o suprafaţă mai mică de 800 m 2.

După o şedinţă cu reprezentanţii land-urilor federale, cancelara Angela Merkel a anunţat că anumite reglementări vor rămâne în vigoare, altele vor fi treptat anulate. Şefa guvernului german a ţinut să sublinieze că măsurile privind îngrădirea contactelor sociale nu se modifică. Tot ea a vorbit despre „un succes fragil” în ceea ce priveşte combaterea răspândirii virusului.

Principalele modificări cuprinse în înţelegerea la care s-a ajuns, privesc şcolile şi comerţul. Începând de luni, magazinele cu o suprafaţă de sub 800 de metri pătraţi vor putea fi redeschise. Măsura vizează şi librăriile, cât şi magazinele de biciclete şi maşini. Pe data de 4 mai se vor redeschide şi frizeriile şi saloanele de coafură.

Şcolile, în schimb, se vor deschide treptat din 4 mai. Asta, dacă pandemia va rămâne, în continuare, sub control. Miniştrii educaţiei din diferitele land-uri urmează să stabilească dacă se vor deschide mai întâi clasele pentru elevii mai mici sau cele cu ultimele clase de liceu. Părerile legate de această chestiune sunt împărţite. Land-ul Berlin a anunţat, între timp, că examenul de bacalaureat va avea loc luni. Urmează ca şi celelalte land-uri să ia o decizie privitoare la absolvenţii şi absolventele de liceu.

Până pe 3 mai rămân în vigoare măsurile de îngrădire a contactelor sociale şi cele privind călătoriile. Asta înseamnă că cetăţenii sunt obligaţi să păstrez între ei o distanţă de cel puţin 1 metru 50. Plimbările a două persoane sunt permise, respectarea distanţei este obligatorie şi la cumpărături. Purtarea unei măşti de protecţie nu este obligatorie, deşi e recomandabilă.

Până la 31 august sunt interzise adunări publice, slujbele religioase, concertele, spectacolele, competiţiile sportive, de exemplu, meciurile de fotbal. Deocamdată rămân închise şi restaurantele.

Episcopii catolici şi protestanţi au criticat faptul că magazinele sub 800 mp pot funcţiona, însă nu şi bisericile care rămân închise.

Opoziţia a salutat măsurile. Partidul Stângii a criticat faptul că guvernul tratează într-un mod preferenţial unităţile comerciale, punând accentul pe repornirea economiei, în loc să aibă în vedere protecţia sănătăţii oamenilor. Partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD) şi Partidul Liberal (FDP) au salutat măsurile de relaxare. Liberalii chiar au pledat pentru o şi mai mare reducere a îngrădirilor care afectează economia. Păreri similare cu liberalii au exprimat şi asociaţiile economiei şi comerţului.

În pofida problemelor existente din cauza epidemiei, Germania a anunţat că va primi 58 de minori care se află în taberele de refugiaţi din Grecia. Sâmbătă va sosi la Hanovra grupul de fete şi băieţi sub 14 ani. Un grup de tineri a ajuns şi în Luxemburg.

La nivel european nu s-a ajuns la rezolvarea problemei minorilor din taberele de refugiaţi. Câteva state est-europene refuză să primească refugiaţi şi resping sistematic soluţiile umanitare legate de soarta acestor oameni.

Organizaţia Amnesty International (AI) a avertizat faţă de îngrădirea unor drepturi fundamentale ale omului, prin invocarea luptei contra virusului. Unele guverne folosesc pandemia pentru a submina principiile statului de drept, facilitând discriminări, cenzură şi represiune. Organizaţia nominalizează Ungaria şi Polonia. La Varşovia, aminteşte Amnesty International, parlamentul intenţionează îngrădirea dreptului la avort şi urmăreşte criminalizarea educaţiei sexuale.

Potrivit Institutului „Robert Koch” din Berlin, în Germania au fost înregistrate 130.450 de persoane infectate cu virusul Covid-19 şi 3.569 de decese. Dintre cei infectaţi s-au vindecat peste 77.000.