Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump : amenințări pentru China și avertismente pentru musulmani

trump_afp.png

Sursa imaginii: 
AFP

Preşedintele american Donald Trump a anunțat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, că mai multe state au decis relaxarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus pentru a-și relansa economiile. E vorba de statele Texas şi Vermont dar și de Montana. "Continuăm să vedem un număr de semne pozitive că virusul a trecut de vârf", a explicat Trump deși până și liderii lumii afacerilor i-au transmis că ţara trebuie să testeze la scară largă înainte ca companiile să-şi poată relua operaţiunile normale. Pe de altă parte, Trump s-a lansat într-o serie de atacuri.

 

Preşedintele Donald Trump a afirmat sâmbătă că Beijingul ar trebui să suporte consecinţe, fără a preciza de ce tip, dacă a fost "responsabil cu bună ştiinţă" pentru pandemia noului coronavirus, informează duminică Reuters. "Dacă a fost o greşeală, o greşeală este o greşeală. Dar dacă ei au fost responsabili cu bună ştiinţă, da, vreau să spun, atunci sigur că ar trebui să fie consecinţe", a declarat Trump reporterilor în cadrul briefingului de presă zilnic. Donald Trump şi mai mulţi înalţi oficiali din preajma preşedintelui american au criticat dur China pentru lipsă de transparenţă după izbucnirea epidemiei noului coronavirus în Wuhan. Sâmbătă, liderul de la Casa Albă a continuat să pună sub semnul îndoielii veridicitatea bilanţului deceselor cauzate de COVID-19 dat publicităţii de China. 

De asemenea, Donald Trump şi-a exprimat sâmbătă speranţa că musulmanii americani vor fi obligaţi să respecte aceleaşi norme de distanţare socială în timpul Ramadanului ca şi creştinii de Paşte, după ce un număr de credincioşi au protestat împotriva reglementărilor restrictive privind adunările din cauza epidemiei de noul coronavirus, relatează AFP. Preşedintele american a fost întrebat despre o afirmaţie pe care a redistribuit-o pe Twitter, cea a unui comentator conservator, care părea să se îndoiască de faptul că musulmanii sunt trataţi cu aceeaşi severitate ca creştinii care încalcă regulile de distanţare socială."Aş spune că ar putea exista o diferenţă şi ar trebui să vedem ce se va întâmpla, pentru că am văzut o mare disparitate în această ţară. Sunt criticate bisericile creştine, dar nu şi moscheile", a declarat Trump în cadrul conferinţei sale de presă cotidiene de sâmbătă de la Casa Albă. Ramadanul va începe joi, la o săptămână şi jumătate după Paştele catolic, cea mai importantă sărbătoare a creştinismului, în timpul căreia anumiţi creştini au încălcat regulile de sănătate publică pentru a organiza slujbe ilegale.Întrebat dacă el crede că imamii vor refuza să se conformeze normelor de distanţare socială, Trump a răspuns: "Nu, nu cred deloc deloc acest lucru. Eu sunt un om care crede în credinţă. Şi nu este important care este credinţa dumneavoastră. Dar politicienii noştri par să trateze diferitele confesiuni foarte diferit".

Peste 700.000 de cazuri de coronavirus au fost înregistrate în SUA, ceea ce a obligat comunităţile religioase din întreaga ţară să-şi închidă porţile. Societatea islamică din America de Nord, alături de experţii medicali musulmani, a cerut astfel suspendarea rugăciunilor de grup şi a şcolilor de duminică, precum şi altor adunăr