Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Boris Johnson își reia activitatea într-un moment critic

boris_johnson.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Prim-ministrul britanic Boris Johnson "se restabileşte" după ce a suferit de COVID-19 şi îşi reia activitatea, a declarat duminică un ministru de stat, în contextul în care guvernul este criticat pentru modul în care a gestionat pandemia, relatează AFP. Ieşit acum o săptămână din spital, "prim-ministrul se restabileşte bine, are o stare de spirit bună", a declarat duminică Michael Gove pe canalul de televiziune Sky News. 

Liderul conservator de 55 de ani "a avut ocazia să discute cu Dominic Raab", ministrul de externe care l-a înlocuit în perioada de convalescenţă. Cel din urmă a transmis "instrucţiunile prim-ministrului restului guvernului", în cadrul unei conferinţe telefonice de sâmbătă dimineaţă, a precizat Gove.

Regatul Unit este una dintre ţările europene cele mai afectate de COVID-19. Numărul persoanelor contaminate cu noul coronavirus care au murit în spitale a ajuns la 15.464, potrivit ultimului bilanţ comunicat de guvern sâmbătă.

Aceste bilanţuri cotidiene sunt însă criticate pentru că nu îi includ decât pe morţii din spitale testaţi pozitiv, excluzând persoanele care şi-au pierdut viaţa în centre de îngrijire sau la domiciliu.Organismele care reprezintă azilele de bătrâni evocă între 4.000 şi 7.500 de decese în aceste centre.

Guvernul britanic a decis joi să prelungească cu cel puţin trei săptămâni izolarea instituită pe 23 martie şi nu intenţionează deocamdată să relaxeze măsurile. "Numărul de decese rămâne foarte îngrijorător", a explicat Michael Gove. "Ratele de infectare şi de mortalitate s-au aplanat, dar nu suntem deloc siguri că suntem deja pe o traiectorie descendentă", condiţie pentru ca guvernul să relaxeze măsurile de izolare.

"Faptele şi recomandările sunt clare la acest moment; nu trebuie să ne gândim deocamdată la ridicarea acestor restricţii", a declarat Michael Gove pentru Sky News. La rândul său, ministrul educaţiei din Marea Britanie Gavin Williamson a afirmat duminică că nu s-a luat încă nicio decizie în privinţa redeschiderii şcolilor, în contextul în care izolarea a intrat în a patra săptămână. "Pot să asigur şcolile şi părinţii că acestea se vor deschide numai atunci când recomandările oamenilor de ştiinţă vor indica că este momentul potrivit", a postat Gavin Williamson pe Twitter, potrivit Reuters.De la începutul pandemiei, guvernul este acuzat că a reacţionat cu întârziere, iar Sunday Times a acuzat duminică guvernul că a ignorat semnalele de alarmă ale oamenilor de ştiinţă şi apelurile la aprovizionare cu combinezoane medicale şi pe Boris Johnson să a lipsit la mai multe reuniuni de criză consacrate virusului.

Într-un articol publicat în Mail on Sunday, liderul Partidului Laburist, principalul partid de opoziţie, Keir Starmer, a apreciat că guvernul a fost "prea lent" în decretarea izolării, creşterea numărului de teste şi furnizarea de echipamente adecvate personalului de îngrijire.

"Nimeni nu poate spune că prim-ministrul nu a fost trup şi suflet în lupta împotriva virusului", l-a apărat Michael Gove duminică, dând asigurări că guvernul şi-a intensificat eforturile de aprovizionare cu combinezoane medicale.