Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus. Relaxarea interdicţiilor în Germania

De la izbucnirea pandemiei, în Germania au fost înregistrate 141.672 de infecţii cu Covid-19. Dintre aceştia 91.500 de persoane s-au vindecat. Potrivit Institutului „Robert Koch” din Berlin pînă luni au fost înregistrate 4.404 de decese. Majoritatea celor decedaţi erau în vîrstă de peste 80 de ani. Deoarece rata de reproducere a coronavirusului a scăzut, autorităţile au luat cîteva măsuri de relaxare a restricţiilor.

Cancelara Angela Merkel s-a pronunţat pentru o relaxare treptată a reglementărilor în vigoare, destinate îngrădirii pericolului de molipsire cu virusul corona. Rata de reproducere a coronavirusului, a precizat ea luni în cursul unei conferinţe de presă, a scăzut sub 1. Adică, infecţia nu se mai produce 1 la 1, ci de la 1 la 0,7. În acelaşi timp, şefa guvernului federal a ţinut să precizeze că riscul de contaminare încă nu a fost depăşit.

„Nici o secundă să nu avem impresia că sîntem în siguranţă”, a spus ea. Ar fi păcat, dacă ar avea loc o recidivă. „De aceea trebuie să rămînem vigilenţi şi disciplinaţi”.

Merkel a mai spus că e conştientă de problemele pe care le întîmpină mai ales femeile care cresc singure un copil, a oamenilor care lucrează în gastronomie, cît şi a persoanelor din domeniul artistic. Este deosebit de important, să se respecte distanţa fizică, pentru că pericolul încă nu a trecut.

Conferinţa de presă amintită a avut loc în prima zi de relaxare a reglementărilor impuse luna trecută. Începînd de luni, magazinele sub 800 de metri pătraţi au fost din nou deschise. Tot aşa şi librăriile. În următoarele zile se vor redeschide şi frizeriile şi saloanele de coafură. Rămîn închise, în schimb, lăcaşurile de cult, ceea ce a declanşat criticile unor clerici, mai ales creştini. Organizaţiile musulmane au lansat un apel către credincioşi să respecte îngrădirile, mai ales în perioada postului islamic, aşa numitul ramadan.

Restricţiile vor fi ridicate şi pentru unităţile de învăţămînt. În land-ul Berlin şcolile deocamdată rămîn închise, deşi luni au început examenele de bacalaureat. Şi alte land-uri federale au anunţat că vor organiza aceste examene. Numeroşi profesori au criticat aceste intenţii şi s-au pronunţat împotriva redeschiderii precipitate a şcolilor. Alţii au salutat redeschiderea. Pentru a recupera orele pierdute s-a cerut ţinerea cursurilor şi sîmbătă. Asociaţiile de elevi, în schimb, au lansat un apel cerînd un boicot la nivel naţional. Elevii susţin că în prezent nu există garanţii pentru desfăşurarea cursurilor în condiţii normale. Numeroase şcoli nu au reuşit să creeze un cadru acceptabil pentru respectarea normelor de igienă. Totodată, nu există nici suficiente măşti de protecţie.

Deşi lipsa acestor măşti este acută în toată Germania, în Bavaria purtarea măştilor – artizanale - a devenit obligatorie în timpul cumpărăturilor şi în transportul public.

Obligaţia oamenilor de a păstra o distanţă de cel puţin 1 metru şi jumătate, nu i-a împiedicat pe militanţii fundamentalişti, anti-vaccin şi extremişti să organizeze la Berlin o demonstraţie ilegală. Aproximativ 500 de participanţi au cerut sîmbătă abolirea măsurilor de îngrădire a contactelor. Poliţia a intervenit, mai multe persoane au fost reţinute. Faptul că la Dresda s-a aprobat luni o demonstraţie a organizaţiei xenofob-naţionaliste Pegida a fost primită cu uimire de către opinia publică. Pegida este un acronim şi înseamnă „Patrioţi Europeni contra islamizării Apusului”. În urma protestelor, primăria din capitala saxonă a decis că la demonstraţia Pegida pot participa numai 15 persoane.

Deorece există un număr mare de locuri neocupate în spitale, în Germania au fost internate persoane infectate din Franţa şi Italia. Aceşti bolnavi, trataţi în Germania, vor fi scutiţi de plata taxelor de spitalizare. Berlinul a precizat că în semn de solidaritate, Germania preia toate costurile pentru tratament.

 
Coronavirus. Relaxarea interdicţiilor în Germania