Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regina Elisabeta a II-a marchează 94 de ani, dar fără salve de tun

regina_elisabeta.jpg

Regina Elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a este cel mai longeviv șef de stat din lume la ora actuală
Sursa imaginii: 
Palatul Buckingham

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 94 de ani, dar pentru prima oară în cei 68 de ani de domnie aniversarea nu va fi marcată cu salve de tun. Monarhul a anulat ceremoniile din cauza pandemiei de Coronavirus. 

Regina Elisabeta, cel mai longeviv monarh englez și britanic din istorie și actualmente cel mai longeviv și vârstnic șef de stat din lume, își petrece, de obicei, ziua de naștere în privat, fără prea multe sărbători publice, dar anul acesta evenimentul va fi și mai discret.

Zilele de naștere și aniversările regale sunt marcate în mod tradițional de salve de tun ceremoniale, dar Regina a considerat că o astfel de ceremonie ar fi nepotrivită din cauza circumstanțelor actuale.

Cel mai recent bilanț oficial arată că peste 16000 de britanici infectați cu noul Coronavirus au murit în spitale, iar în Regatul Unit e în vigoare de patru săptămâni carantina, cu majoritatea firmelor închise, în timp ce cetățenii au primit instrucțiuni să rămână acasă.

Cu prilejul zilei de naștere a Reginei, pe clădirile oficiale sunt arborate drapele, dar anul acesta se așteaptă ca nu toate instituțiile să facă acest lucru.

Izolare la Windsor

În ceea ce o privește pe suverană, Regina se află în izolare la Castelul Windsor, la vest de Londra, împreună cu soțul ei, în vârstă de 98 de ani, Prințul Consort Philip, cu care este căsătorită din anul 1947.

Salve de tun cu prilejul zilei Reginei
Anul acesta tradiționalele salve de tun cu prilejul zilei Reginei nu vor mai avea loc
Sursa imaginii: 
Getty Images

De acolo, ea a emis o serie de mesaje de încurajare către națiune, inclusiv doar a patra adresare televizată din timpul domniei sale de 68 de ani.

Luni, Prințul Philip a emis o declarație, un eveniment extrem rar, de când s-a retras din viața publică în urmă cu trei ani, pentru a le mulțumi celor implicați în răspunsul la criza Coronavirus.

Regina Elisabeta, care s-a născut pe 21 aprilie 1926 a crescut fără să se aștepte să devină regină. Tatăl ei, George al VI-lea, a devenit rege doar atunci când fratele său mai mare Eduard al VIII-lea a abdicat în 1936 pentru a se căsători cu americanca divorțată Wallis Simpson.

Ea a urcat pe tron ​​în 1952, la 25 de ani, la moartea tatălui ei și a devenit cel mai longeviv monarh britanic în septembrie 2015, depășind-o pe stră-străbunica ei, Regina Victoria.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ