Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Boris Elțîn și discursul său de pe tanc

eltsin.jpg

Boris Eltsin vorbind mulțimii de pe un tanc, Moscova, iulie 1991
Sursa imaginii: 
Reuters via bbc.com

În 23 aprilie 2007, se stingea din viață Boris Elțîn. Este vorba de un om care a avut un rol decisiv în împiedicarea unei restaurații comuniste la Moscova și, astfel, a grăbit destrămarea URSS. În Occident, imaginea lui Boris Elțîn este una bună, pentru că sunt recunoscute eforturile sale de a democratiza Rusia. În Rusia, însă, mulți îi reproșează tocmai acest lucru și îl consideră drept unul dintre cei mai slabi conducători din istoria contemporană a țării.

Boris Elțîn s-a născut în 1931, în Ekaterinburgul de azi. Și-a petrecut copilăria în orașul natal, care, pe atunci, se numea Sverdlovsk. În copilărie, a găsit o grenadă rămasă neexplodată din Cel de-al Doilea Război Mondial. S-a jucat cu ea, iar grenada a explodat. A rămas fără două degete de la mâna stângă.

Acest handicap nu l-a împiedicat să devină un elev cu rezultate excepționale. Unii dintre biografii săi spun că tocmai acest lucru l-a stimulat și mai mult. A terminat Liceul Pușkin din Berezniki, iar apoi Institutul Politehnic Ural.

În tinerețe, Boris Elțîn a fost unul dintre cei entuziasmați de dezghețul promovat de Nikita Hrușciov. S-a înscris în Partidul Comunist al Uniunii Sovietice în 1961. Capacitatea sa intelectuală și organizatorică i-au asigurat o ascensiune rapidă în ierarhia comunistă. A avansat în diferite posturi de răspundere, iar în 1985 a devenit primar al Moscovei.

A intrat în conflict cu Mihail Gorbaciov, pentru că Boris Elțîn considera că reformele liderului sovietic, inclusiv perestroika și glasnost, sunt prea puține și prea lente. A fost demis din cauza conflictului cu Mihail Gorbaciov în 1987. Însă, în mai 1989, a fost ales în Congresul Deputaților Poporului. A câștigat apoi un loc în Sovietul Suprem.

În mai 1990, pe fondul declinului puterii lui Mihail Gorbaciov, Boris Elțîn a fost ales în funcția de președinte al Sovietului Suprem al Rusiei. În iunie 1990, Rusia și-a proclamat suveranitatea, iar Boris Elțîn a demisionat din Partidul Comunist al Uniunii Sovietice.

În iunie 1991, au fost organizate alegeri prezidențiale, câștigate de Boris Elțîn, care a devenit primul lider al Rusiei ales în mod direct de către cetățeni. A fost învestit în funcția de președinte al Rusiei în iulie 1991.

O lună mai târziu, comuniștii au încercat o lovitură de stat împotriva lui Mihail Gorbaciov, care păstrase funcția de lider al URSS. Tentativa de lovitură de stat a fost dejucată de Boris Elțîn, care a electrizat mulțimea cu un discurs ținut de pe turela unui tanc. Mihail Gorbaciov a revenit la Moscova, dar devenise evident că noul om forte este Boris Elțîn.

În decembrie 1991, URSS s-a dizolvat. Boris Elțîn, împreună cu președinții Ucrainei și Belarusului, a pus bazele Comunității Statelor Independente, care viza menținerea unor relații privilegiate între fostele state sovietice. Boris Elțîn a încercat să înzestreze Rusia cu instituții democratice. Însă puterea sa a intrat în declin concomitent cu declinul sănătății sale. Boris Elțîn a devenit alcoolic.

În 31 decembrie 1999, a demisionat și l-a numit pe un fost ofițer KGB în funcția de președinte interimar. Numele acestuia era Vladimir Putin. Boris Elțîn a mai trăit șapte ani. În 23 aprilie 2007, s-a stins. măcinat de boală, la Moscova.

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.55 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie