Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


George Soros susține propunerea Spaniei ca UE să emită obligațiuni nerambursabile

eurobonds.png

Image source: 
https://www.neweurope.eu/

La summitul Consiliului European de joi, dedicat măsurilor economice necesare pentru combaterea efectelor pandemiei primul punct de pe agendă ar trebui să fie solicitarea guvernului spaniol ca statele UE să emită obligațiuni nerambursabile, iar acest subiect ar trebui tratat cu foarte mare atenție, scrie omul de afaceri american George Soros.

Într-o analiză publicată de https://www.project-syndicate.org/ acesta scrie, printre altele:

”Ideea nu este nouă; prima oară acest tip de obligațiuni a fost lansat de Marea Britanie în 1752, iar cu ajutorul lor au fost finanțate războaiele contra lui Napoleon și războaiele din Crimeea (...)

Noutatea absolută ar fi ca acest tip de obligațiuni să fie luat în considerare la nivelul Uniunii Europene. Spania le propune ca o măsură excepțională necesară într-o situație excepțională. Și ar fi într-adevăr foarte eficiente. Dar nu numai pentru combaterea coronavirusului. Omenirea este angajată și într-o altă mare bătălie: schimbările climatice. Propun ca obligațiunile nerambursabile să fie folosite și în această bătălie.

Așa cum le spune și numele, aceste obligațiuni sunt nerambursabile dar pot fi răscumpărate. (...) Guvernele țărilor UE ar putea subscrie cu ușurință, ori în unanimitate, ori prin intermediul unei coaliții de state. Nu este nevoie de găsirea de noi surse de venit.

(...) Desigur, va fi nevoie de ceva timp pentru ca piețele să se familiarizeze cu acest tip de obligațiuni. Dar avantajul este că acestea nu trebuie vândute dintr-o dată, ci în tranșe, iar investitorii pe termen lung, cum ar fi companiile de asigurări, vor fi foarte interesate. Când tranșele se vor încheia, acestea vor vinde la un preț chiar mai bun decât obligațiunile austriece.

Este acum o discuție în privința dimensiunilor acestei emisiuni. Președinta CE Ursula von der Leyen are în vedere suma de 1 trilion de euro, pe când guvernul spaniol propune 1,5 trilioane, ceea ce ar fi o oportunitate de a finanța și lupta împotriva schimbărilor climatice (...) pentru că e foarte posibil să rămână bani și pentru acest scop (...)

Trebuie să ne gândim și la situația din Italia, unde opinia publică începe să ceară renunțarea la euro și la apartenența la UE. Ce ar fi Europa fără Italia? Această întrebare ar trebui de gândit Consiliului European, care ar trebui să se grăbească cu măsurile concrete.