Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OUG care permite amânarea ratelor a fost adoptată, cu amendamente, de deputați

Ordonanța de urgență privind amânarea ratelor a fost adoptată, joi, cu modificări, de Camera Deputaților. De prevederile acesteia vor putea beneficia inclusiv restanțierii la bănci și agricultorii afectați de secetă, nu se plătește ”dobândă la dobândă”, iar creditele reeșalonate vor putea depăși limita de vârstă prevăzută în prezent​. Liberalii au anunțat deja că vor ataca modificările la Curtea Constituțională. Actul normativ urmează să fie transmise președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Potrivit unui amendament  adoptat de Cameră, în categoria beneficiarilor ordonanței de urgență au fost introduce și ersoanele care au restanțe la bănci. De asemenea, a fost eliminată capitalizarea dobânzii și a comisioanelor aferente perioadei în care rambursarea a fost suspendată.

Potrivit altui amendament adoptat de Cameră, pentru ca o firmă să poată beneficia de amânarea plății ratelor trebuie să îi fi fost întreruptă activitatea parțial sau total sau diminuată cifra de afaceri cu 15% faţă de media lunilor ianuarie şi februarie şi nu 25%, cum era prevăzut în forma adoptată de guvern a ordonanţei, transmite G4media.

Liberalii au anunțat că vor ataca modificările la Curtea Constituțională, prin vocea liderului deputaților PNL, Florin Roman.

De asemenea, Camera Deputaților a amendat și OUG 33/2020 în sensul că acele companii care își plătesc impozitul pe venit până pe 25 iulie, pentru trimestrul II, și până pe 25 octombrie, pentru trimestrul III, vor beneficia de o bonificație de 10% din acest impozit.

Modificările aduse OUG 37 au fost adoptate cu 208 voturi ”pentru”, 103 voturi ”împotrivă” și 8 abțineri, iar cele operate la OUG 33 au trecut cu 313 voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” și o abținere.

Modificări aduse Ordonanței de Urgență:

  • Obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, dar nu mai mult de 31.10.2021, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare .
  • Pentru debitori persoane fizice pentru care prelungirea maturității creditelor depășește limita de vârstă prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu depășirea limitei de vârstă.
  • Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1), debitorii definiți la art. 1 lit. b), cu excepția persoanelor fizice, trebuie să aibă activitatea întrerupta total sau parțial, veniturile sau încasările diminuate cu cel puțin 15% fata de media ultimelor doua luni, sau in cazul autorităților publice locale apariția unor cheltuieli neprevăzute sau nebugetare, legate de combaterea pandemiei, ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate în baza declarațiilor pe propria răspundere a debitorilor.
  • Dobânda datorată de debitori, precum și comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare.
  • Sunt de asemenea eligibili debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.”

Cele două acte normative urmează să fie transmise președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.