
Politică
Parlamentul R.Moldova a votat Acordul de credit cu Rusia, pe fondul criticilor dure ale opoziției
poza_parlament.jpg

După lungi dezbateri în Parlamentul de la Chișinău, deputații au decis să voteze proiectul de lege privind ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul R.Moldova. Au acceptat și amendamentul propus de democratul Dumitru Diacov privind articolul 7 al proiectului de lege, potrivit căruia, ”orice datorie restantă ale oricărei entităţi din Moldova, către Guvernul Federației Ruse sau instituţii ale guvernului rus, unde există acordul părţii moldoveneşti, devin automat parte a acestui contract”.
Deputat PAS: ”Cinismul este că Dodon vrea să-și facă campanie electorală pe spatele bugetarilor”
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popușoi, a declarat că creditul rusesc comportă riscuri economice enorme. ”Majoritatea banilor nu vor merge pentru combaterea epidemiei, că pentru asta sunt partenerii europeni, firește, dar se vor întoarce la companii rusești care vor construi drumuri, în jur la Mărculești, Ceadîr-Lunga, unde Dnul Dodon vrea aeroporturi, în timp ce spitalele sunt în colaps, iar medicii se sufocă zilnic. În plus, acest credit este și unul electoral pentru că jumătate de bani vor veni în octombrie, chiar în ajunul alegerilor prezidențiale. Cinismul este că Dodon vrea să-și facă campanie electorală pe spatele bugetarilor.Nimic nu este mai grav decât ceea ce avem la punctul 7 ale acestui acord. Se oferă garanții de stat pentru credite private de la băncile rusești și prin urmare, consolidarea unilaterală a datoriei R.Moldova față de Federația Rusă. Noi abdicăm dreptul de a ne decide singuri datoria de stat. Oferim acest drept unui alt stat. Se deschid larg porțile pentru hoții ca în anii 90”, este de părere deputatul PAS.
Deputat PSRM, către opoziție:”Ați invadat spațiul public cu tot felul de aberații și v-ați întrecut în concursuri de rusofobii”
Indignat de criticile lansate de opoziție, socialistul Bogdan Țîrdea a menționat că cel mai mult îi deranjează pe cei care nu și-au dat votul, faptul că creditul este rusesc.”Niciun credit sau tratat nu a fost atât de mult studiat ca creditul din Federația Rusă. Nici Acordul de Asociere, nici DCFTA, nici Acordurile cu Banca Mondială despre optimizarea școlilor și spitalelor. S-o spunem deschis. Unicul minus al acestui credit este faptul că e rusesc. Dacă îi schimbăm denumirea, să vedeți cum dispar toate întrebările, să vedeți cum este votat unanim și încă se vor întrece. Ați invadat spațiul public cu tot felul de aberații și v-ați întrecut în concursuri de rusofobii. Banii vor ajunge la BNM. Orice garanție de stat se votează de Guvern și apoi de Parlament. Creditul rus este unul suveran. Îl cheltuim pe ce dorim și cum dorim. Nu există condiții politice, cum ar fi vînzarea băncilor, privatizarea proprietății strategice. Or, pe voi anume asta și vă deranjează? Că este din Rusia? Că este destinat pentru dezvoltare – drumuri, magistrale? Că reduce dependența externă unilaterală? Se pare, că da”, a punctat deputatul PSRM.
Deputat independent: ”Semnarea acordului rusesc, o gravă eroare politică. O nouă formă de întărire a influenței și dominației Rusiei”
Pe de altă parte, deputatul Octavian Țîcu, liderul Partidului Unității Naționale, susține că noul credit este unul politic și geopolitic. ”Acordarea creditului rusesc de 200 milioane euro este o nouă formă de întărire a influenței și dominației Federației Ruse asupra statului nostru. Prin negocierile și acceptarea condițiilor impuse, guvernarea PSRM – PDM a trădat interesele naționale ale R. Moldova, care prevăd menținerea cursului de integrare europeană, apropierea de România, Uniunea Europeană și Statele Unite. Acest fapt compromite eforturile întreprinse de guvernările anterioare de a menține R. Moldova în spiritul Acordului de Asociere cu UE pe care chiar reprezentanții PDM l-au semnat și ratificat în anul 2014”, declară Octavian Țîcu.
Potrivit deputatului moldovean, împrumutul întărește reperele de ”transnistrizare” a R.Moldova și reprezintă o formă de expresie a războiului hibrid pe care Federația Rusă îl poartă împotriva R.Moldova.
Acordul de credit în valoare de 200 mln de euro este oferit pentru 10 ani, la o dobândă de 2%. Debursarea va avea loc în două tranșe: 100 milioane euro vor fi transferate în termen de 30 de zile din data ratificării Acordului de credit, alte 100 milioane euro vor fi transferate la cererea Guvernului R.Moldova, până pe 31 octombrie 2020, în ajunul alegerilor prezidențiale.