Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Curtea Constituțională a suspendat Acordul de credit rusesc, votat de Parlament

poza_curte.jpeg

Sursa imaginii: 
Ziarul de Gardă

Curtea Constituțională a R.Moldova a suspendat, în seara zilei de joi, Acordul de credit cu Rusia, în valoare de 200 milioane de euro. Hotărârea a fost luată după ce deputații socialiști și democrați au aprobat, în două lecturi, documentul privind împrumutul rusesc pe fondul criticilor dure lansate de opoziție care a cerut renegocierea creditului. Cu puțin timp înainte ca Acordul să fie suspendat, președintele Curții Constituționale a fost demis. Șeful statului, Igor Dodon nu exclude că prin demiterea fostului socialist de la cârma Curții, se încearcă politizarea instituției.

Fostul vicepreședinte al Partidului Democrat, Andrian Candu, în prezent liderul grupului Pro-Moldova a anunțat că, împreună cu colegii din Parlament, au cerut magistraților să suspende Acordul de credit cu Rusia întrucât este unul electoral și încalcă flagrant prevederile Constituției R.Moldova.

Din hotărârea CC aflăm că judecătorii ”au suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57, din 23 aprilie, privind ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova”.

” Prin Decizia nr. 41 din 23 aprilie 2020, Curtea Constituțională a admis cererea lui Serghei Sîrbu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, privind suspendarea acțiunii actelor contestate și a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat, până la examinarea în fond a sesizării”, se arată într-un comunicat de presă al CC. 

Să mai spunem că, hotărârea magistraților vine la scurt timp după ce președintele Curții, fostul socialist Vladimir Țurcanu a fost destituit din funcție, iar în locul acestuia a fost numită Domnica Manole, pe un termen de trei ani. 

Dodon: ”Ceea ce se întâmplă demonstrează că socialiștii și președintele nu controlează Curtea Constituțională”

 ”Ceea ce se întâmplă acum demonstrează că socialiștii și președintele Igor Dodon nu controlează Curtea Constituțională și nici nu și-a propus asta. Urmează să vedem ce se ascunde în spatele acestor decizii de ultimă oră pentru ca să vedem poate cineva a încercat să preia controlul politic asupra Curții Constituționale. Eu sunt ferm convins că lucrul acesta nu va fi permis. și dacă vom vedea că cineva încearcă să folosească instituția ca și instrument politic, așa cum a fost pe timpul lui Plahotniuc, atunci noi vom utiliza toate măsurile legale pentru a nu permite acest lucru”, a declarat șeful statului, Igor Dodon, cu puțin timp în urmă la postul NTV Moldova.

Candu: ”Am cerut CC să suspende Acordul de credit cu Rusia întrucât este unul politic, electoral, pentru Dodon”

Andrian Candu, liderul grupului Pro-Moldova susține că Acordul de credit cu Rusia este unul politic, electoral, pentru Igor Dodon. ”Modalitatea prin care a fost negociat sau nu acest acord, ne-a făcut pe noi, cei de la Pro-Moldova și alți colegi din opoziția parlamentară din Blocul ACUM, să fim împotriva ca acest acord să fie ratificat. Noi i-am rugat pe cei de la guvernare să retragă acest proiect de lege, să-l renegocieze și noi cu mare plăcere, dacă este cazul, îl ratificăm.Doar că, majoritatea parlamentară, în mod abuziv, și fără a respecta interesele R.Moldova, ascunzându-se după niște scheme, a decis să ratifice Acordul de credit cu Rusia, pe care noi îl numim politic, electoral, pentru președintele Dodon”, a declarat fostul democrat.

Precizăm că, opoziția parlamentară a cerut renegocierea creditului, menționând că votul din Parlament este cea mai gravă crimă, după furtul miliardului din sistemul bancar. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popușoi, a punctat, în plenul Parlamentului că, creditul rusesc comportă riscuri economice enorme. ”Nimic nu este mai grav decât ceea ce avem la punctul 7 ale acestui acord. Se oferă garanții de stat pentru credite private de la băncile rusești și prin urmare, consolidarea unilaterală a datoriei R.Moldova față de Federația Rusă. Noi abdicăm dreptul de a ne decide singuri datoria de stat. Oferim acest drept unui alt stat. Se deschid larg porțile pentru hoții ca în anii 90”, a conchis deputatul PAS. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre hotărârea Curții Constituționale privind suspendarea Acordului de credit cu Rusia