Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Se pregătea uciderea unui jurnalist – România a evitat scenariile Slovacia și Malta

bota.jpg

Jurnalistul Dragoș Boța
Image source: 
Facebook / Dragos Bota

Aflăm dintr-o știre Agerpres venită de la Timișoara că un lider al lumii interlope din zonă, Lucian Adrian Boncu, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DIICOT, pentru că a ordonat unor apropiaţi să-l împuşte pe jurnalistul Dragoş Boţa, editorul şef al publicaţiei pressalert.ro, pentru o perioadă și colaborator al postului nostru de radio.

În acest caz este implicat şi un poliţist, care i-ar fi ajutat pe interlopi cu informaţii confidenţiale despre anchetă.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, pe 13 ianuarie 2020, procurorii au trimis în judecată mai mulţi membri ai unei grupări specializate în trafic de cocaină în municipiul Timişoara. Nucleul acestui grup l-au reprezentat mai mulţi exponenţi ai lumii interlope din oraş implicaţi de-a lungul timpului în activităţi precum şantaje, reglări de conturi, extorcări. Protecţia grupării era asigurată de Lucian Boncu, lider marcant al lumii interlope din municipiul Timişoara.

Din cercetări a reieşit că, în cursul anilor 2018 - 2019, Lucian Boncu a iniţiat demersuri pentru a-l intimida și agresa pe jurnalistul Dragoş Boţa, ca urmare a numeroaselor articole de presă publicate de acesta, în care se arătau inclusiv conexiuni ale interlopului cu diferite persoane din administraţia publică locală.

La 9 septembrie 2019, jurnalistul a publicat un articol în care relata despre audierea lui Boncu într-un dosar de trafic de droguri instrumentat de DIICOT - Structura Centrală. Enervat, Lucian Boncu s-a întâlnit a doua zi cu mai mulți apropiați și au hotărât să-l împuşte pe jurnalist.

În acest scop, spun procurorii, Boncu i-a dat unuia dintre oamenii săi un pistol calibrul 7,65 mm.

Procurorii spun că este o armă de foc letală fabricată în Turcia, folosită cu precădere în spaţiul balcanic, lipsită de elemente de identificare specifice, care să permită verificarea traseului armei de la producător la deţinător.

Și crima a fost aproape să se producă. Agresorii s-au dus în recunoaștere în zona unde ştiau că locuiește jurnalistul. Ei au devenit însă reticenți la vederea unui autoturism, despre care au crezut că aparţine poliției. Și au trimis fotografia polițistului cu care erau în legătură, cerându-i să verifice în baza de date, pentru a fi siguri că nu era o maşină folosită la supraveghere.

Partea bună a poveștii este că în cele din urmă, autoritățile au reușit să evite nenorocirea.

Din păcate, în alte țări din Uniunea Europeană, nu a fost happy- end. În octombrie 2017, jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia a fost asasinată după ce a dezvăluit corupția abisală din jurul guvernului.

În februarie 2018, Jan Kuciak, jurnalistul din Slovacia care a scris despre legăturile unor oameni importanți din guvernul de la Bratislava cu mafia italiană, a fost împușcat în propria casă, împreună cu logodnica sa.

Asasinatele au șocat opiniile publice din Malta și Slovacia, ducând, în cele din urmă, la căderea guvernelor. În Slovacia, o activistă anticorupție, fără experiență politică, a fost aleasă în funcția de președinte.

În toate aceste cazuri, după cum au arătat investigațiile, mâna criminală a fost din rândul lumii interlope, a ucigașilor de profesie. Dar legăturile mergeau până foarte sus în lumea politică.

România a evitat , din fericire, acest scenariu sumbru, iar acum rămâne să vedem unde duc ițele afacerii.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 24 aprilie 2020