Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu sesizează Procuratura Anticorupție în contextul semnării Acordului de credit cu Rusia

maia_sandu_poza.jpg

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu
Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

Fostul premier moldovean, Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, a sesizat Procuratura Anticorupție în vederea tragerii la răspundere penală a tuturor celor care au negociat și organizat semnarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă. Sandu face acest anunț la câteva zile după ce Curtea Constituțională a suspendat Acordul de credit rusesc, votat de Parlamentul de la Chișinău. Nemulțumit de hotărârea magistraților moldoveni, șeful statului, Igor Dodon, a declarat că bugetarii riscă să nu-și primească salariile, iar bătrânii, pensiile.”Este vorba despre un șantaj”, au spus-o mai mulți experți, dar și politicieni de la Chișinău. 

Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu susține că cei care se fac vinovați de organizarea semnării Acordului de credit cu Rusia ar fi viceprim-ministrul, ministrul finanțelor, Serghei Pușcuța, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguță, dar și alte persoane implicate în aceste procese, numele cărora guvernarea preferă să le țină ascunse.

”Unele prevederi ale Acordului de împrumut încheiat cu Federația Rusă sunt în detrimentul intereselor naționale ale Republicii Moldova și implică riscuri majore pentru securitatea statului. Conform acestui acord, Republica Moldova își poate pierde de facto independența economică, deoarece datoriile unor companii private se pot transforma în datorii ale statului Republica Moldova față de Federația Rusă”.

Liderul PAS, Maia Sandu consideră că ”oamenii de stat trebuie să apere interesele statului, adică ale cetățenilor, și trebuie să răspundă pentru deciziile pe care le iau. Indiferent dacă au luat decizii proaste de bună voie sau au fost impuși de cei care i-au numit în funcție. Noi avem nevoie de demnitari și funcționari publici în care să avem încredere că vor acționa în interesul țării, iar cei care încalcă acest principiu trebuie să răspundă”, consideră Maia Sandu. 

Amintim că, Curtea Constituțională a R.Moldova a suspendat Acordul de credit cu Rusia, în valoare de 200 milioane de euro, după ce deputații socialiști și democrați au aprobat, în două lecturi, documentul pe fondul criticilor dure lansate de opoziție care a cerut renegocierea creditului. Fostul vicepreședinte al Partidului Democrat, Andrian Candu, în prezent liderul grupului Pro-Moldova a anunțat că, împreună cu colegii din Parlament, au cerut magistraților să suspende Acordul de credit cu Rusia întrucât este unul ”politic, electoral, pentru Dodon și încalcă flagrant prevederile Constituției R.Moldova”. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre sesizarea depusă de Maia Sandu, liderul PAS, la Procuratura Anticorupție