Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


K. Iohannis, explicații după decizia de a nu se redeschide școlile

scoala.jpg

Image source: 
Le Monde.fr

Președintele Klaus Iohannis a explicat marți pe ce s-a bazat decizia sa de a nu redeschide, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile. Explicația vine după ce în presă au apărut informații potrivit cărora Ministerul Educației din Franța contrazice datele prezentate de Klaus Iohannis.  Printre argumentele invocate de șeful statului a fost că în Franța o parte dintre școli s-au redeschis experimental, iar asta a dus la infectări în rândul elevilor și cadrelor didactice. „Nu sunt cazuri de infectări în școli”, a spus,pentru Libertatea, Agnès Longueville, responsabila biroului de presă al Ministerului Educației.

"Sunt informații false. În Franța n-a fost deschisă nicio școală ca experiment. Singurele deschise sunt pentru copiii personalului didactic și ai personalului indispensabil securității interioare. Școlile, așa cum a spus președintele Franței, se vor deschide pe 11 mai. Așadar, nu sunt deschise școlile în Franța. Repet: Informațiile sunt false", a declarat pentru Libertatea, Agnès Longueville, responsabila biroului de presă al Ministerului Educației din Franța. 

Întrebat despre această situație, marți, în cadrul conferinței de presă organizată la Palatul Cotroceni, șeful statului a răspuns: 

" Informația e corectă, e un exemplu corect. Este un studiu făcut de Institutul Pasteur, e verificabil. Am spus că există un exemplu care ne arată că situația în școli de complicată. Însă decizia de a nu deschide școlile în România s-a bazat pe faptul că distanțarea nu poate fi realizată, elevii merg de acasă la școală și pot duce boala acolo sau pot duce boala acasă. Iar unii trăiesc și cu bunicii. Din aceste motive, și încă altele, am decis să nu redeschidem școlile, decât pentru clasele terminale. Acești elevi din clasele temrinale nu sunt obligați, au oportunitatea să meargă pentru a-și pregăti examenele. Sunt și multe alte exemple pe care nu le-am mai dat. Puteam să vă spun că în Italia s-a luat aceeași decizie, de a nu se deschide școlile până în septembrie. În Danemarca însă, s-au deschis școlile, dar probabil că acolo sunt alte condiții, mai puține școli fără apă curentă sau cu lucrul în schimburi", a argumentat luni președintele  Klaus Iohannis. 

Revenirea elevilor francezi pe băncile școlilor se va face,treptat, începând cu 11 mai. Mnistrul Educației, Jean-Michel Blanquer, a explicat că reluarea cursurilor se va face în trei etape întinse pe o perioadă de trei săptămâni, pentru a evita riscurile de propagare a epidemiei de coronavirus.

Primii care se vor întoarce la școală vor fi preșcolarii mari – copii între 5 și 6 ani – și cei din primele două clase de școală primară. În a doua săptămână, vor reîncepe școala elevii de a 6-a și cei de liceu cu excepția clasei a 10-a. In fine, în a treia săptămână, adică începând cu 25 mai, toți ceilalți elevi vor reveni la școală. Nicio clasă nu va trebui să depășească 15 elevi la reluarea cursurilor, în condițiile în care clasele din Franța numără în general 30, 35 de elevi.