Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania: Pandemia periclitează democraţia

(corespondență din Berlin)

În Germania populaţia este obligată să poarte o mască de protecţie în mijloacele de transport public şi, cu unele excepţii regionale, şi în magazine. Cursurile şcolare vor fi parţial reluate. O normalizare a învăţămîntului se aşteaptă, însă, abia la începutul viitorului an şcolar. Rămîn în vigoare reglementările privind distanţa fizica de 1 metru şi jumătate în spaţiul public. Magazinele sub 800 de metri pătraţi au fost deschise. Deocamdată, restaurantele rămîn închise, dar s-a anunţat că, probabil, luna viitoare se vor putea redeschide. Un studiu al Fundaţiei Bertelsmann avertizează faţă de subminarea democraţiei prin îngrădiri exagerate, justificate de combaterea pandemiei.

Schleswig Holstein este ultimul land federal în care, începînd de astăzi, locuitorii sînt obligaţi de a purta măşti de protecţie în mijloacele de transport public şi în magazine. În celelalte 15 landuri germane purtarea măştilor a devenit obligatorie luni. Totuşi, există diferenţe regionale privitoare la purtarea măştilor. În landul Berlin, de exemplu, măştile trebuie purtate doar în mijloacele de transport public, însă nu şi în magazine.

Mai mulţi cetăţeni au înaintat plîngeri împotriva purtării măştilor, invocînd restricţionarea drepturilor individuale. În Renania Palatinat, justiţia a respins o astfel de plîngere în care s-a susţinut că acoperirea facială nu prezintă o garanţie în ceea ce priveşte pericolul de contaminare. În decizia tribunalului s-a spus că măsura impusă de către autorităţi este legitimă pentru că împiedecă „o supraîncărcare a sistemului sanitar” şi „contribuie la ridicarea treptată a restricţiilor”.

Curtea Constituţională din Saarland a decis că restricţiile dure, privind părăsirea domiciliului, impuse doar în acest land federal, trebuie anulate. Un cetăţean din Saarland s-a plîns de faptul că i-a fost încălcat dreptul de mişcare. În urma deciziei Tribunalului, locuitorii din Saarland vor putea să-şi părăsească domiciliul şi să se deplaseze nestingheriţi în spaţiul public, respectînd distanţa fizică de 1 metru şi jumătate. Restricţii ca în Saarland, unde după 21 martie le-a fost impusă cetăţenilor autoizilarea la domiciliu, nu există în landuri ca Berlin, Brandenburg, Saxonia Anhaltină sau Turingia.

Deorece evoluţia contaminării nu este identică în toate regiunile ţării, virologii pledează pentru reglementări regionale diferite.

Această recomandare se reflectă şi în măsurile privind reluarea cursurilor, deschiderea şcolilor şi creşelor. O redeschidere a tuturor şcolilor din Germania însă nu va mai avea loc înaintea vacanţei de vară. Nici un elev nu va rămîne însă repetent.

Elevii şi elevele totuşi vor putea frecventa anumite cursuri. Clasele vor fi divizate şi se va asigura ca numărul celor prezenţi la ore să permită respectarea măsurilor de protecţie şi igienă. Încă nu s-a hotărît dacă elevii vor trebuie să poarte măşti sau dacă ajunge respectarea distanţei fizice.

Examenele de bacalaureat se vor da în această primăvară. La Berlin, de exemplu, ele au început săptămîna trecută, în Turingia luni, iar  în Saxonia Anhaltină la data de 2 mai sau 2 iunie.

Deocamdată în toată Germania restaurantele rămîn închise, în schimb magazinele sub 800 de metri pătraţi funcţionează din nou.

În ultimele zile s-au făcut auzite numeroase voci care avertizează faţă de repercusiuni negative asupra democraţiei. Avertismentele au fost confirmate de Fundaţia Bertelsmann. Într-un studiu dat publicităţii miercuri, se constată o creştere a tendinţelor autocrate şi represive. Din datele culese în 137 de ţări rezultă că şi sisteme democratice, până de curând stabile, sînt ameninţate. Ca exemple sînt nominalizate Ungaria, Polonia, Brazilia şi India. În 60 de ţări se observă o subminarea a principiului separării puterilor în stat. În 58 de ţări s-a constatat o îngrădirea a dreptului la demonstraţii.

Potrivit Institutului „Robert Koch” din Berlin, în Germania au fost înregistrate 157.641 de persoane infectate cu virusul Covid-19 şi 6.115 de decese. Dintre cei infectaţi s-au vindecat 120.400. Rata de reproducere a coronavirusului a crescut uşor la 0,9. În urmă cu cîteva zile, rata era de 0,7. Chiar dacă infecţia nu se mai produce 1 la 1, adică o persoană contaminează o altă persoană, creşterea ratei demonstrează că măsurile împotriva pericolului de răspîndire trebuie menţinute.

 
Pandemia periclitează democrația, corespondență din Berlin de la William Totok