Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Andrei Țăranu: Klaus Iohannis a vrut să dea o lovitură mai degrabă PSD-ului și mai puțin lui Viktor Orban

Andrei Taranu Klaus Iohannis PSD Viktor Orban.jpg

Politologul Andrei Țăranu la RFI: Ludovic Orban, dublu sancționat  (Foto: RFI/Eduard Vasilică)
Politologul Andrei Țăranu la RFI: Ludovic Orban, dublu sancționat (Foto: RFI/Eduard Vasilică)

Reacția președintelui Klaus Iohannis pe tema autonomiei Ținutului Secuiesc a fost un gest politic calculat. Iată ce crede politologul Andrei Țăranu, după schimburile dure de replici între București și Budapesta, în contextul proiectului de lege adoptat tacit de Camera Deputaților și respins ulterior de Senat.

Andrei Țăranu spune că întreaga poveste are rădăcini adânci și nu trebuie redusă doar la episodul din aceste zile: ”Fără discuții, la nivelul UE există o destul de mare problematică și o destul de mare îngrijorare față de ceea ce se întâmplă la Budapesta. Încă dinainte de 1 aprilie, practic, Viktor Orban a devenit un dictator, în sensul clasic și legal al cuvântului, pentru că cedându-i-se pe un termen nedeterminat întreaga putere, atât legislativă, cât și executivă, premierul Orban are toate puterile pe care ar trebui să le aibă mult mai multe instituții. Or una din puterile pe care și le-a arogat a fost aceea de a se simți, de a se hotărî ca fiind reprezentantul tuturor maghiarilor din Europa Centrală și de Est și dacă nu și din lume, adică o funcție simbolică, fără discuții, dar care prin puterile conferite de Parlamentul maghiar, i-au permis să facă și nu numai acum investiții în Transilvania, în Slovacia, în Voievodina, în Ucraina, încercând să devină un lider politic de anvergură la nivelul întregii regiuni, în special în comunitatea maghiară (...). Or asta evident că a generat o tensiune oarecum naționalistă în România, dar care a fost atenuată (până acum) de alte subiecte”.

Politologul e de părere că răbufnirea președintelui Klaus Iohannis a vizat de fapt PSD-ul și mai puțin Ungaria: ”Eu cred că a fost un gest politic calculat și a fost mai degrabă o lovitură pe care președintele Iohannis a vrut să o dea PSD-ului, mai puțin o reacție la adresa lui Viktor Orban (...). A fost o formulă prin care președintele a putut să se răfuiască cu PSD-ul, care în ultima vreme avea atacuri destul de contondente, multe dintre ele populiste, la adresa Guvernului (Ludovic) Orban. Or cum Guvernul Orban are foarte puțini vectori de imagine și o comunicare destul de defectuoasă, cel mai bun comunicator al PNL-ului și al Guvernului pare a fi președintele Iohannis, care iată, a sărit în sprijinul Guvernului și al Partidului Liberal”.

 
Andrei Țăranu, despre scandalul legat de autonomia Ținutului Secuiesc