Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kim Jong-un a tăiat prima panglică, după trei săptămâni de absență totală

kim.jpg

Sursa imaginii: 
RFI România / arhivă

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a apărut pentru prima dată în public, după aproape trei săptămâni. Liderul de la Phenian a participat la o ceremonie publică, iar imaginile au fost publicate de agenția oficială de știri.

 

"Liderul suprem taie panglica cu ocazia inaugurării Uzinei de îngrăşăminte fosfatice din Sunchon", a relatat KCNA, pe fundalul zvonurilor că președintele coreean ar avea grave probleme de sănătate. 

Kim nu a mai apărut în public după 11 aprilie, când a prezidat o întâlnire a biroului politic a Partidului Muncitoresc. Patru zile mai târziu, acesta lipsea însă de la la ceremoniile organizate în memoria bunicului său, Kim Il-Sung, fondatorul Coreei de Nord.

"De când a ajuns la putere, nu lipsise niciodată de la ceremonia pentru aniversarea naşterii lui Kim Il-Sung, dar multe ceremonii, chiar un banchet, au fost anulate din cauza preocupărilor privind coronavirusul", explica un ministru sud-coreean, pe baza informațiilor pe care le deține țara sa.  Kim Yeon-Chul, ministrul sud-coreean al Reunificării susținea că informațiile despre o intervenție chirurgicală pe cord care i-ar fi provocat lui Kim Jon-un o stare vegetativă sunt știri false. 

Nu a fost pentru prima dată când Kim Jong-un a dispărut fără explicații: în 2014 liderul nord-coreea a absentat în jur de șase săptămâni, pentru ca apoi să reapară, sprijinindu-se într-un baston. Atunci serviciile de informații precizau că liderul de la Phenian s-a operat la gleznă.