Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Incident militar între Coreea de Nord și Sud, la o zi după presupusa reapariție a lui Kim Jong-un

north-korea-2662076_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Coreea de Nord a tras, duminică, mai multe focuri de armă către vecinii din Sud, iar armata sud-coreeană a ripostat, într-un extrem de rar schimb de focuri, relatează BBC. Incidentul miliar s-a produs în apropierea zonei demilitarizate. 

Militarii din nord au tras spre un punct de frontieră, iar riposta a venit la scurt timp, “cu două serii de tiruri şi un mesaj de avertizare”, relatează France Presse. Nu au fost victime. 

În toamna lui 2018,  autoritățile din cele două țări au convenit să demilitarizeze zona de apărare comună, la Panmunjom. Atunci au fost dezafectate și minele terestre din regiune. 

Incidentul militar de duminică, primul de acest fel din ultimii cinci ani, a avut loc la o zi după presupusa reapariție în public a liderului nord-coreean Kim Jong-un.  Liderul de la Phenian a ar fi mers la o inaugurare, după cum relatează presa de stat. Kim lipsea de trei săptămâni, ceea ce a stârnit numeroase specualții despre starea sa de sănătate. 

Este foarte probabil ca focurile să fi fost trase accidental, susține acum armata sud-coreeană, care însă anunță o analiză a incidentului, înainte de a putea trage concluzii.