Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul Daniel Ioniță, după criticile socialiștilor privind ajutorul umanitar oferit R.Moldova:”Orice gest contează”

poza_armata_ro.jpg

42 de medici români au venit în R.Moldova într-o misiune de sprijin în lupta cu coronavirus
Sursa imaginii: 
TVR Moldova

Cei 42 de medici și asistenți medicali români, ajunși săptămâna trecută în R.Moldova într-o misiune de sprijin în lupta cu coronavirus, muncesc deja alături de colegii moldoveni de la Chișinău, Bălți, și Cahul. Chiar din prima zi, medicii și asistenții din România au avut parte de surprize mai puțin plăcute. Cei patru medici, ajunși la Bălți, au primit cadouri și câte o mie de dolari din partea primarului, bani care au fost întorși edilului, a doua zi, întrucât misiunea personalului medical este strict umanitară. Alți medici români, rămași la Chișinău, au fost cazați în cămine studențești. 

Să mai spunem că, autoritățile de la București au decis să ofere R.Moldova și un sprijin în contextul crizei pandemiei, în valoare de circa 3,5 milioane euro. Cu toate acestea, unii socialiști de la Chișinău au lansat critici la adresa României legate de ajutorul umanitar. În replică, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a ținut să precizeze că, ”în aceste vremuri grele pentru toți, nu suntem într-un concurs de frumusețe, iar orice gest contează”.

La doar câteva zile după oferirea ajutorului R.Moldova, diplomatul român, Daniel Ioniță, susține că au început deja unii de pe la Chișinău și la București ”să se agite și să încerce să discrediteze asistența umanitară oferită generos de România, dezinteresat și necondiționat tuturor cetățenilor Republicii Moldova, acum în vremuri de năpastă pandemică. ”Cum că a venit prea târziu, cum că n-ar fi nevoie (serios?), cum că alții din vecinătate au fost mai rapizi și România doar copiază, cum că ar fi doar poze și fanfare”.

Daniel Ioniță: ”Politica României față de R. Moldova este consecventă și predictibilă și are în centrul său susținerea parcursului european”

Potrivit ambasadorului României în R.Moldova, ”în aceste vremuri grele pentru toți, nu suntem într-un concurs de frumusețe. Orice gest contează și orice efort trebuie apreciat. Doar împreună putem ieși din criză, astfel încât să sperăm la o viață normală. Politica României față de Republica Moldova este consecventă și predictibilă și are în centrul său susținerea parcursului european (pentru care Guvernul de la Chișinău trebuie să facă reforme) și asistența acordată cetățenilor (grădinițe, autobuze pentru elevi, burse școlare, edificii renovate, tabere pentru copii, cultură, sănătate etc)”, a scris Daniel Ioniță pe pagina sa de Facebook.

Totodată, diplomatul român afirmă că România se îngrijește de cetățenii Republicii Moldova, mai ales când sunt în nevoie. ”România e alături de toți cetățenii R.Moldova indiferent de limba vorbită sau de partidul cu care aceștia votează, e solidară și empatică. Și nu pune condiții. În această logică se înscrie decizia Președintelui României și a Guvernului României de a trimite în Republica Moldova o echipă medicală (52 de persoane, dintre care 41 de medici și asistente) și o donație consistentă de circa 3,5 milioane euro constând în echipamente medicale și medicamente. Marcăm și astfel 10 ani de Parteneriat strategic pentru susținerea parcursului european sl Republicii Moldova”.

”Echipa medicală a ajuns la 30 aprilie 2020 și este pe deplin operațională în spitalele din Chișinău, Cahul și Bălți. De reținut că în aceste vremuri resursa umană, medicii, este cea mai valoroasă și trebuie apreciată corespunzător. Le mulțumesc acestor bravi eroi din prima linie de luptă cu coronavirus, care au venit voluntar în această misiune umanitară în Republica Moldova, pentru care Romania suportă toate costurile, inclusiv echipamentele lor individuale de protecție”, susține Daniel Ioniță.

”România, mulțumesc”, ”Profundă recunoștință”, ”Mulțumim și Iertați-ne. Ne e rușine”, ”Noi, cetățenii simpli vă mulțumim!”,  sunt doar câteva dintre comentariile cetățenilor moldoveni lăsate la postarea ambasadorului României în R.Moldova privind criticile lansate pe marginea ajutorului oferit R.Moldova.

Deputat PSRM: ”România a trimis 53 de medici și diferite ajutoare. Toate acestea când se încheie carantina și după ce Ungaria ne-a acordat ajutor”

Declarațiile ambasadorului României în R.Moldova vin după ce deputatul Partidului Socialiștilor din R.Moldova, Bogdan Țîrdea, apropiat al șefului statului, s-a arătat deranjat că România vine cu ajutorul umanitar tocmai când se încheie carantina.

”România a trimis 53 de medici și diferite ajutoare: măști, combinezoane. Mulțumesc. Dar au trimis toate acestea pe 27 aprilie, când se încheie carantina, când deja magazinele au fost deschise, fabricile. Și au trimis toate acestea doar după ce Ungaria ne-a acordat ajutor. Și da, au venit cu ministru, cu fanfară, sesiuni foto. China a trimis zilele acestea încă un lot de ajutor umanitar, dar nimeni nu a observat. La fel ca și ajutorul oferit de Rusia. Dar nimeni nu a știut de asta, pentru că au uitat de fanfară”, a scris deputatul socialist pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon: ”Astfel de momente de întrajutorare arată că frații noștri de peste Prut sunt săritori la nevoie, sunt adevărați parteneri strategici”

Pe de altă parte, președintele R.Moldova, Igor Dodon, liderul informal al Partidului Socialiștilor, a mulțumit poporului român. Doar că a venit cu acest mesaj, la o zi, după ce în R.Moldova a ajuns ajutorul umanitar, oferit de România. Probabil, dacă ar fi fost vorba de ajutoare din Rusia, Turcia sau China, președintele ar fi participat la eveniment, cu declarații pentru presă sau posta poze și mesaje pe pagina sa de Facebook, chiar în acea zi. Cum s-a întâmplat, recent, spre exemplu, în cazul ajutorului oferit de China, transportat cu un avion rusesc.   

”Prietenul la nevoie se cunoaște”. Astfel își începe mesajul șeful statului, Igor Dodon și continuă cu mulțumirile speciale, adresate poporului român și personal președintelui României, Klaus Iohannis, pentru suportul acordat Republicii Moldova. ”Suntem recunoscători pentru acest ajutor umanitar binevenit, în valoare de 3,5 milioane de euro, care presupune 500 mii de măști, 50 mii de combinezoane și un set important de medicamente. Totodată, cel mai valoros ajutor pentru noi în această perioadă sunt medicii români care au ajuns la Chișinău pentru a ne oferi o mână de sprijin în lupta împotriva Covid-19. În aceste vremuri grele noi apreciem în mod aparte suportul care vine din partea vecinilor și partenerilor Republicii Moldova, înțelegând că și aceste țări trec prin propriile perioade dificile”, afirmă Dodon.

”Știu că România a fost mereu alături de noi, iar țările noastre sunt legate nu doar prin spațiul geografic și cultural comun, dar și prin aceeași viziune de modernizare și dezvoltare în spirit european. Consider că ceea ce contează cu adevărat în dialogul dintre ambele state este accentul pe bunăstarea și securitatea cetățenilor noștri, departe de zona tipic geopolitică. Iar astfel de momente de întrajutorare arată că frații noștri de peste Prut sunt săritori la nevoie, sunt adevărați parteneri strategici ai Republicii Moldova și noi, din partea noastră, vom opta în continuare pentru consolidarea acestor bune relații în toate domeniile”. Este mesajul șefului statului în contextul sprijinului oferit de România.

Misiunea personalului medical român pentru combaterea pandemiei de Covid-19 este una strict umanitară

Ambasada României în R.Moldova a menționat că misiunea personalului medical român pentru combaterea pandemiei de Covid-19 este una strict umanitară, România suportând integral costurile legate de desfășurarea acesteia. Precizarea misiunii diplomatice vine după ce primarul de Bălți, Renato Usatîi le-a oferit doctorilor câte o mie de dolari, bani care au și fost returnați edilului, la scurt timp.

Medicii români repartizați în spitalele din Chișinău au fost cazați în cămine studențești. Unii au refuzat să stea aici și au mers la hotel. 

Din 30 aprilie și până pe 13 aprilie, cei 42 de medici români, specialişti din asistenţa medicală primară, asistenţa medicală urgentă, medicină internă şi terapie intensivă își desfășoară activitatea la Spitalul Clinic Republican, la Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Municipal ”Sfântul Arhanghel Mihail” din Chișinău, la Spitalul Clinic din Bălți și la Spitalul Clinic de la Cahul.

Ministrul Sănătății: ”Vă dorim sejur plăcut în R.Moldova”

În ziua în care medicii și asistenții medicali au sosit la Chișinău, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că gestul făcut de poporul român, care se confruntă, la fel, cu efectele pandemiei de COVID-19, este unul apreciabil şi de o valoare imensă. Vădit emoționată, Viorica Dumbrăveanu le-a urat ”sejur plăcut” medicilor care au venit să-i ajute pe colegii moldoveni în lupta cu coronavirus.

”Dragi medici și asistenți medicali, îmi exprim recunoștința pentru dorința Dvs. de a ajuta pacienții și lucrătorii medicali din Republica Moldova. Sunteți adevărați eroi, pentru că prin salvarea de vieți contribuiți la consolidarea omenirii. Vă mulțumim că sunteți alături de noi. Îmi exprim gratitudinea pentru suportul oferit de Guvernul României în diverse domenii, dar care a avut un singur scop, de a contribui la bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova. Vă dorim sejur plăcut în R.Moldova”.

Liderul PUN, Octavian Țîcu: ”Sejurul plăcut al medicilor români s-a transformat într-un coșmar”

”Sejurul plăcut” al medicilor români s-a transformat într-un coșmar, afirmă președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu.”Au fost schimbați dintr-un cămin în altul, inițial într-un cămin cu un WC comun pe coridor (căminul 5 al USMF), după care la căminul 9, unde deja aveau WC în cameră, dar nu erau camere libere pentru toți. Bine că Armata Română are suficienți bani și Comandantul a decis să plătească un hotel pentru două săptămâni cazare și mâncare pentru 10 medici militari și asistenți, plus 2 șoferi. Și tocmai la 19:30 s-au cazat la hotel, după ce au cărat valizele dintr-un cămin în altul”, afirmă liderul PUN.

”Noroc că oamenii sunt trecuți prin experienţe în Irak și alte zone fierbinți. Da mă întreb, chiar așa? Nu știm care-i situația cu cazarea celorlalți medici și asistenți de la SMURD. Aștept vreun raport de la guvern sau de la minister pe această cale. Să fiu informat cu privire la condițiile de cazare și activitate a medicilor români veniți pentru a ne ajuta în lupta contra pandemiei. Cine este responsabil de un astfel de tratament și dacă acesta este intenționat? Înțeleg sărăcie, dar nu accept rea intenție și tratament lipsit de respect față de românii care au venit să ne salveze viețile”, susțineOctavian Țîcu.

Fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco, declara că trăiește ”un sentiment profund de rușine pentru tot ce li s-a organizat colegilor noștri aici - numai curse și bătaie de joc. Rușine însă ar trebui să le fie guvernanților.Vă mai miră de ce li s-a urat sejur plăcut? A fost spus în bătaie de joc”, conchide fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacția României la criticile lansate de socialiști privind ajutorul umanitar, oferit R.Moldova