Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Undeva, la 2000 de kilometri de ”Acordul Verde”

centrala_carbune_bulgaria.jpg

Centrala termoelectrică ContourGlobal Maritsa East 3 de la Stara Zagora, Bulgaria
Image source: 
contourglobal.com

Viitorul fără emisii de carbon - acesta este obiectivul Comisiei Europene pentru începutul următorului deceniu, sprijinit în principiu de majoritatea cetățenilor europeni, pentru care este important să contribuie la protejarea mediului.

Acordul ecologic propus de Comisia Europeană guvernelor naționale urmărește să asigure un viitor curat până în 2050. Încă nu știm care ar fi prețul, dar un lucru este clar: va fi mai mare decât ne putem imagina.

După cum scrie agenția Novinite, acordul ecologic a provocat o opoziție puternică în Bulgaria.

Reportajul ne prezintă centralele electrice pe cărbune din bazinul Maritsa, care furnizează 40% din energia electrică a Bulgariei, chiar 60% în lunile de iarnă, fiind practic „coloana vertebrală” a energiei bulgare.

Chiar și cei mai puternici adversari ai energiei pe cărbune recunosc că nu există o alternativă, cel puțin până acum, pentru stabilitatea sistemului energetic al țării.

Așa că în Stara Zagora, la sute de kilometri distanță de epicentrul dezbaterii politice, Acordul Verde este perceput dintr-un unghi complet diferit. Pentru oamenii din regiune, centralele electrice pe cărbune reprezintă viața lor de zi cu zi și sursa unică pentru bunăstarea familiilor.

Novinite vorbește despre ContourGlobal Maritsa East 3, centrală gestionată de un investitor străin. Uzina a fost modernizată și îndeplinește cele mai ridicate cerințe de mediu ale UE. A lucra acolo este o mare oportunitate de carieră pentru sute de tineri ingineri din regiune.

Anul trecut, Gennadi Zhambov, operatorul unității de instalații externe, a trecut pe poarta centralei alături de tatăl său, Raicho, pensionar al aceleiași uzine. Gennadi recunoaște că tatăl său a fost extrem de încântat de diferența mare dintre centrala modernă de astăzi și ceea ce-și amintea el. A fost – comentează Novinite - un zâmbet prietenos al destinului pentru o familie legată de uzină timp de jumătate de secol.

Bunica și bunicul meu, spune Gennadi, au făcut parte din echipa de construcție a complexului. Tatăl, Raicho Zhambov, a început munca imediat după inaugurare. Un fapt interesant, a început să lucreze la centrală cu doi ani înainte de a fi numit primul director.

În ultimii ani, centrala a suferit o transformare tehnologică semnificativă. S-au investit peste 1 miliard de leva (circa 500 de milioane de euro) în modernizarea instalațiilor existente , care purifică peste 96% din dioxidul de sulf degajat în timpul procesului de ardere a cărbunelui. Au fost asigurate standarde foarte ridicate de siguranță la locul de muncă.

Mulți dintre angajații de la ContourGlobal Maritsa East 3 pot împărtăși povești de familie similare cu cele ale Gennadi .

Însă nu se știe dacă aceste tradiții de familie vor continua, comentează acum agenția bulgară.

Desigur, în regiunea noastră am fost martorii multor transformări economice în ultimii 30 de ani, astfel încât, ceea ce ar urma să se întâmple cu centralele pe cărbune n-ar fi chiar ceva cu totul nou.

Reportajul Novinite ne indică însă faptul că Acordul Verde nu va fi primit cu brațele deschise în Europa Centrală și de Est și că negocierea se anunță foarte complicată.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 4 mai 2020