Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Orban: Pentru fiecare ridicare de restricții vom aștepta în jur de 15 zile ca să vedem efectele

orban_1.jpg

Image source: 
Guvernul României

Premierul Ludovic Orban prezintă, la această oră, în cadrul unei conferințe de presă susținută luni seară, un raport de activitate a primelor șase luni din mandatul pe care l-a început în 4 noiembrie.

Principalele declarații ale premierului Ludovic Orban:

România nu a fost pregătită. Foarte multe spitale nu au fost pregătite pentru a face față unei astfel de provocări.

Guvernul a început bătălia cu COVID-19 înainte de starea de urgență din 15 martie.

Am început să luăm măsuri încă de la izbucnirea epidemiei în China, care au strînit critici, cum au fost carantina, izolarea la domiciliu.

Am instituit măsuri de suspendare a zborurilor, suspendarea școlilor și multe alte măsuri care au fost privite la vremea respectivă cu oarecare încredere, dar au condus la un rezultat eficient în bătălia Guvernului și autorităților.

Guvernul a avut o atitudine preventivă.

Noi diagnosticăm în funcție de necesități, în baza protocolului stabilit la nivelul OMS și care este promovat și de Comisia Europeană și a fost validat de Ministerul Sănătății prin INSP.

Un indicator care arată gradul de răspândire este numărul de pacienți de la ATI, niciodată nu a fost depășit numărul de 260.

Un alt indicator este numărul de decese. În timp ce în România sunt de ordinul sutelor, în Spania și Franța sunt de ordinul zecilor de mii, ca să nu mai vorbim de Belgia care are cel mai mare număr de morți la suta de locuitori.

A trebuit să luăm măsuri din mers, să întărim capacitatea instituțiilor implicate în bătălia COVID-19, să ne perfecționăm permanent.

Epidemia ne-a prins fără stocuri, s-a făcut un efort uriaș, inclusiv diplomatic pentru că cererea era foarte mare și am apelat la toate resursele politice și diplomatice pentru a obține contractele.

Lucrurile sunt sub control, am ajuns în situația în care putem să ne și permitem gesturi de umanitate cum ar fi sprijinul pentru Republica Moldova.

Capacitatea de astăzi este de 11.000 de teste zilnic și vrem să ajungem la 15.000 de teste, vorbim de aparate RT PCR.

Am crescut capacitatea de testare și cu alte achiziții de tipul extractoarelor.

Am luat măsuri care nu au fost populare dar care și-au văzut efectul, am interzis exportul paralel de medicamente și echipamente de protecție necesare luptei împotriva COVID-19.

În ceea ce privește tratamentul pentru COVID-19 am avut momente în care am fost aproape de limita de tratare și am făcut efortul de a obține tratamentele necesare.

În urma unei donații punem la punct sistemul de donare de plasmă de la pacienții vindecați.

Necesitatea de a impune restricții: Nu mi-am dorit niciodată să fiu în situația să impun restricții pentru cetățenii români.

Toate restricțiile au fost luate numai și numai pentru a păzi sănătatea românilor, pentru a salva vieți, pentru a reduce răspândirea coronavirusului.

Măsurile au un caracter temporar. Ne propunem ca după 15 mai, în mod gradual, să eliminăm restricțiile având la bază doar criteriul riscului epidemiologic.

Evaluarea de risc epidemiologic este făcută de specialiști și este cea care stă la baza ridicării restricțiilor.

Pentru fiecare ridicare de restricții vom aștepta în jur de 15 zile ca să vedem efectele.

Printre principalele măsuri economice pe care le-am luat este IMM Invest, de garantare și subvenționare a dobânzilor, credite pentru asigurarea capitalului de lucru și credite pentru investiții. Numărul companiilor care au aplicat a depășit 50.000. Sigur nu vor primi toate, pentru că deciziile vor fi luate de băncile pentru care optează.

Șomajul tehnic: Pentru ca angajații companiilor care urmau să întrerupă activitatea total sau parțial să poată rămână alături de companie. Era foarte important pentru că existau echipe și ar fi fost foarte greu să își reia activitatea angajând alte persoane.

Pentru prima perioadă a șomajului tehnic am avut în plată peste 570.000 de angajați.

De asemenea, am avut o formă de acordare de indemnizații de 75% către profesioniștii Codului Civil, către cluburile sportive, care nu au mai putut să funcționeze. Am avut aproape 60.000 de beneficiari.

O altă măsură a fost suspendarea plății ratelor la credite pe o perioadă de până la 9 luni, în 31 decembrie. Adresabilitatea acestei măsuri a fost cea mai largă.

Aproape 40.000 de persoane și firme au beneficiat până acum de această decizie, a suspendării ratelor.

Am ridicat presiunea în privința taxelor și impozitelor locale prorogând termenul la care pot fi plătite până la 30 iunie.

Am dispus amânarea la plată pentru servicii de utilități și chirii pentru anumite persoane fizice și juridice.

Am scutit de plata impozitelor speciale care se plăteau pe numărul de locuri de cazare sau suprafețe pe perioada stării de urgență și intenționăm să lungim această măsură până la redeschiderea activității în Horeca.

Am ridicat presiunea care era pusă pe companii și persoanele fizice pentru creanțe bugetare.

Am amânat termenul pentru depunerea solicitărilor pentru creanțe până la 30 octombrie.

În domeniul social, pe lângă măsurile de susținere a angajaților, am prelungit plata șomajului persoanelor cărora le expira acest drept cel puțin până la finalul perioadei de urgență. Am reglementat măsura unor beneficii de asistență socială.

Suntem într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le putem accesa în perioada viitoare.

 

Întrebări: 

 • Vor fi menținute amenzile maxime de 20.000 de lei și pentru ce vor fi aplicate?
 • Ludovic Orban : Vom reflecta asupra acestei decizii. Nu am luat nicio decizie și o vom face publică atunci când vom lua o decizie.
 • Luați în calcul o reformă în administrație și o reducere de salarii în aparatul bugetar? 
 • Ludovic Orban: Reformă am făcut, certificatele au fost emise online, șomajul a fost aplicat doar online, programul IMM Invest se derulează exclusiv online. 
 • Pregătiți o reformă a sistemului sanitar?
 • Ludovic Orban: Cu siguranță după acest val al epidemiei vom lua măsuri în sistemul de sănătate. Au fost câteva lucruri vizibile cu ochiul liber: managementul spitalelor, adormirea în care se aflau DSP-urile etc.
 • Este criză de medicamente în farmacii. Cum vedeți ideea de a avea un stoc de medicamente? 
 • Ludovic Orban: S-a permis luarea medicamentelor pe rețetă pe două luni în loc de una, plus alții și-au făcut stocuri. Ăsta a fost unul dintre motivele pentru care am interzis exportul paralel.
 • Care ar fi măsurile de relaxare pentru economie în perioada următoare? 
 • Ludovic Orban: Comerțul, vom dechide comerțul, cu excepția mall-urilor. Existând cumpărare va crește producția. Reluarea circulației va afecta favorabil companiile care produc combustibil. De asemenea deschiderea frizeriilor, a hotelurilor, a saloanelor de înfrumusețare, vor contribui și acestea. Restricțiile vor fi la restaurante, cafenele, baruri. Restaurantele, mai ales în spații închise, sunt considerate printre cele mai periculoase ca risc de răspândire epidemiologic.
 • Când vom putea călători? 
 • Ludovic Orban: Deplasarea în afara localității va fi permisă pentru anumite motive importante: la serviciu, medic, activități agricole, rude, va exista o anumită relaxare.