Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atuuri pentru Europa în depășirea crizei

venetia.png

Stradă din Veneția în timpul pandemiei
Image source: 
Reuters via rfi.fr

Cădere economică, șomaj, adâncire a diviziunilor, pericolul ascensiunii populismului și extremei drepte, ciocnire ideologică cu puteri autoritare precum China și Rusia, o relație transatlantică avariată după alegerea lui Donald Trump... Auspiciile par întunecate pentru Uniunea Europeană. Și am vorbit ieri pe larg despre toate acestea. Dar pe ce se poate baza, până la urmă, Europa; care-i sunt atuurile în perspectiva unei reveniri?

Mai întâi de toate, sunt elementele care au făcut din Uniunea Europeană un spațiu de pace și bunăstare, timp de șapte decenii – după mulți autori, de fapt, locul din lume în care merită cel mai mult să trăiești.

Cel mai important: piața unică. Aproape 500 de milioane de consumatori cu venituri mari, care dau de lucru unor întregi industrii și care va putea crește prin relocalizările preconizate în următoarea perioadă. În strânsă legătură cu aceasta, sunt libertățile conferite de tratate – pentru bunuri, servicii, capitaluri, forță de muncă.

Uniunea Europeană este cel mai mare exportator mondial de bunuri prelucrate și de servicii și reprezintă, la rândul său, cea mai mare piață de export pentru circa 80 de țări. Conform datelor Eurostat, comerțul UE, cu mărfuri cu restul lumii depășise 4.000 de miliarde de euro în 2019. Excedentul depășise 20 de miliarde de euro.

Cifra comerțului global european este comparabilă cu cea din dreptul Statelor Unite, dar cu o precizare importantă: comerțul global american înregistra în 2019 deficit de peste 600 de miliarde de dolari. Oricum, într-o scădere accentuată față de ultimii ani, îndeosebi datorită barierelor comerciale cu China.

O întreagă gamă de acorduri de liber schimb – cele cu Canada, Japonia sau Coreea de Sud fiind cele mai robuste - fac din Uniunea Europeană o putere în comerțul global.

În Indexul Global al Inovării pentru anul 2019, din primele 10 state, cinci sunt membre ale Uniunii Europene. Suedia e pe locul 2, după Elveția. Țările de Jos pe 4, Finlanda pe 6, Danemarca pe 7, Germania pe 9. Statele Unite sunt pe locul 3 în acest clasament, Marea Britanie pe 5, Singapore pe 8, Israel pe 10.

China nu se află în primele 10. Rusia, nici măcar în primele 40 și este depășită de toate statele membre ale Uniunii Europene, mai puțin unul: România.

Dar dincolo de cifre sunt europenii înșiși – dinamici, inventivi, extraordinar de curioși și care își prețuiesc libertatea.

Împreună, țările UE reprezintă cel mai mare donator de ajutor umanitar din lume – aproximativ 4 euro din buzunarele fiecărui cetățean al UE merg către zonele sărace ale lumii.

Uniunea Europeană are de spus o poveste întregii lumi – iar aceasta face parte din atributele unei puteri globale: nu este nevoie să-ți sacrifici libertatea în schimbul bunăstării, așa cum pretind regimurile autoritare de la Beijing sau Moscova. Uniunea Europeană rămâne un far al libertății într-o lume marcată de ascensiunea autoritarismului.

Europa se poate ridica din criză – cea de-a doua mare criză din decursul acestui secol care nu a venit de pe teritoriul ei, dar care a lovit-o în cel mai înalt grad.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Eurocronica din 6 mai 2020