Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: "Domnul carantină" încălcă carantina, demisionează

ferguson_staats.jpg

Neil Ferguson și Antonia Staats
Neil Ferguson i-a permis amantei sale, Antonia Staats, să-l viziteze de două ori acasă în timpul carantinei
Sursa imaginii: 
www.metro.co.uk

Consilierul guvernamental care a propus introducerea carantinei anti-Coronavirus și-a dat demisia după ce s-a aflat că el însuși a încălcat carantina. Profesorul Neil Ferguson a fost vizitat de două ori de amanta sa, o femeie căsătorită.

Ferguson a demisionat din funcția de consilier guvernamental în privința Coronavirus, recunoscând că a făcut o "eroare de judecată” și că regretă subminarea mesajelor privind distanțarea socială.

'Este extraordinar. Nu înțeleg decizia [de a ignora carantina]. Nu am cuvinte - și asta nu mi se întâmplă adesea. Dar așa este. Regulile de distanțare socială sunt pentru toată lumea. Și sunt incredibil de importante și extrem de serioase” a declarat ministrul sănătății, Matt Hancock, referindu-se la Ferguson. 

Poliția a spus că comportamentul lui Ferguson a fost "în mod clar dezamăgitor”, însă ofițerii "nu intenționează să ia alte măsuri”, cu alte cuvinte nu-l vor amenda pentru încălcarea reglementărilor privind distanțarea socială.

Modelarea transmisiei virusului publicată pe 16 martie de Ferguson a sugerat că până la 500000 de persoane ar putea muri fără acțiuni drastice de impunere a carantinei.

Acest lucru l-a determinat pe prim ministrul Boris Johnson să facă o întoarcere de 180 de grade față de "imunizarea de turmă" prconizată de el și să anunțe, pe 23 martie, că impune distanțarea socială cu scopul de a opri răspândirea virusului.

În temeiul acestor măsuri, oamenilor li s-a spus să iasă cât mai puțin posibil, partenerilor care locuiesc separat mai târziu li s-a spus că ar trebui "în mod ideal” să stea în propriile case.

Activistă de stânga

"Am acționat cu convingerea că sunt imun, după ce am testat pozitiv cu Coronavirus și m-am izolat complet aproape două săptămâni după ce am dezvoltat simptome." a spus Ferguson, care a fost supranumit de tabloide "Domnul Carantină".

Antonia Staats
Antonia Staats este o activistă ecologistă în cadrul Avaaz
Sursa imaginii: 
Flickr

"Regret profund orice subminare a mesajelor clare din jurul nevoii continue de distanțare socială." adăugat el.

Cotidianul The Telegraph a dezvăluit că Antonia Staats l-a vizitat pe Ferguson de cel puțin două ori în timpul carantinei. În vârstă de 38 de ani, Staats este căsătorită și este mamă a doi copii. 

În conformitate cu regulile de carantină, cetățenilor li se permite să aibă contact doar cu cei din gospodăria lor, ceea ce înseamnă că acele cupluri care nu locuiesc împreună trebuie să stea separat.

Staats este o activistă în cadrul rețelei de stânga Avaaz, militând pentru cauze ecologiste, ca de exemplu lupta împtoriva încălzirii globale.

În ciuda comentariilor lui Ferguson, în prezent nu este clar dacă persoanele care s-au vindecat de Conid-19 au devenit imune sau vor putea să se infecteze din nou.

 
Ascultă relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ