Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Articolul critic din ”Der Spiegel” și câteva interpretări din România

ioha_spiegel.png

Image source: 
spiegel.de

A stârnit multe comentarii, în aceste zile, un articol din pagina de internet a revistei germane Der Spiegel, care îl taxa dur pe președintele român Klaus Iohannis. Aceasta după ce președintele a invocat o posibilă înțelegere între PSD și șeful guvernului Ungar, Viktor Orban, privind o posibilă rupere a Transilvaniei.

”Un agitator ca laureat”, a fost titlul comentariului, autorul remarcând faptul că Iohannis a primit în acest an premiul Charlemgne, al orașului Aaachen, o distincție acordată personalităților de prim rang pentru servicii speciale în ce privește înțelegerea Europei.

Or, a acuza un lider vecin că ar avea pretenții teritoriale, în cadrul Uniunii Europene, nu reprezintă tocmai un serviciu adus Europei, cu atât mai mult cu cât președintele român nu a furnizat vreo dovadă în privința unei înțelegeri între Viktor Orban și PSD.

Autorul articolului, Keno Verseck, este un jurnalist independent german, specializat în Europa de Est și care a locuit un timp în România, la București și în Transilvania, deci putem conta pe faptul că este un cunoscător al situației.

El a dat glas unor îngrijorări legitime la nivel european, unde punerea în discuție a frontierelor este evitată. Adevărat este că și premierul Viktor Orban a ținut să toarne gaz peste foc, după ce ieri a postat pe contul său o imagine a ”Ungariei mari”.

Dar problema are și o altă dimensiune, dată de felul în care ea este instrumentalizată pentru cauze care n-au nimic în comun cu stabilitatea europeană.

Am văzut articolul preluat cu bucurie de vectori de opinie din zona naționalist-conservatoare, care numai grija Europei unite nu o duc și care, până azi, se arătau drept apărători vigilenți ai românității Transilvaniei.

Nu, ei n-au devenit dintr-odată niște buni și toleranți europeni . Pe ei îi deranjează mai curând europenismul lui Klaus Iohannis.

Tot ei s-au s-au strâmbat, s-au zbârlit atunci când președintele român a fost distins, în acest an, cu premiile Charlemagne și Khalergi. Și nu, nu pentru că l-ar fi considerat pe președintele român nedemn de o asemenea recunoaștere europeană. Din contră, pentru ei, aceste premii erau tocmai dovada de necontestat a subordonării președintelui român în fața Bruxelles-ului și Berlinului, a ocultei, a noii ordini și așa mai departe. Teoriile conspirației sunt nenumărate și de o imaginație debordantă.

Articolul din Der Spiegel a fost preluat imediat și de rețeaua rusească Sputnik. O asemenea ocazie nu putea fi scăpată. Totuși, odată ce a făcut-o, organul de propagandă al Kremlinului nu avea cum să mai evite ridicolul. Doar nu-i crede cineva îngrijorați sincer de stabilitatea Uniunii Europene!

Venit dintr-un angajament european sincer, articolul din Der Spiegel a fost instrumentalizat în România tocmai în sensul opus intențiilor sale.

Este, dacă vreți, un studiu de caz interesant despre felul în care funcționează dezinformarea și chiar războiul hibrid.

Și este bine să ne gândim din când în când la această poveste. Pentru că, iată, după declarația de la București și răspunsul cu harta de la Budapesta, situația amenință să degenereze într-un adevărat carusel al provocărilor reciproce. Și va trebui să facem mari eforturi pentru a ne menține mintea limpede.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 7 mai 2020