Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ajutorul românesc, la Chișinău. Sandu:”Nu te-ai aşteptat la un pod de flori, dar nici n-ai meritat flori sub pod”

poza_2.jpg

Ajutorul umanitar, oferit de România, prezentat sub podul din sectorul Telecentru din Chișinău
Sursa imaginii: 
Ziarul de Gardă

Cele 20 de camioane cu ajutorul umanitar din România au ajuns la Chișinău. Ceremonia oficială de prezentare a echipamentelor medicale s-a desfășurat în apropierea podului din sectorul Telecentru al capitalei și nu în Piața Marii Adunări Naționale (PNAM), așa cum și-a dorit Ambasada României, dar și cetățenii moldoveni. Decizia guvernării socialiste a fost criticată dur de politicienii moldoveni.”Ştim că nu te-ai aşteptat la un pod de flori, dar nici n-ai meritat flori sub pod”, susține fostul premier moldovean, Maia Sandu. Și liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, ex-prim-ministrul moldovean susține că pentru un astfel de ajutor se mulțumește nu sub pod, ci în PNAM. Dodon nu a participat la eveniment. 

Cu drapele tricolore, zeci de cetățeni, politicieni, unioniști au participat la ceremonia de prezentare a ajutorului umanitar, desfășurată în apropiere de podul din sectorul Telecentru. Aici, și-au țin discursurile oficialii români, dar și șeful Cabinetului de Miniștri, Ion Chicu. 

Fostul premier moldovean, Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate s-a arătat indignată de decizia autorităților de a prezenta ajutorul umanitar în preajma podulului din sectorul Telecentru.”Mulţumim, România, pentru ajutorul tău necondiţionat şi dezinteresat. Mulţumim, România, pentru lecţia de modestie, răbdare şi cumpătare. Ştim că nu te-ai aşteptat la un pod de flori, dar nici n-ai meritat flori sub pod. Dar nu pentru flori ai venit azi aici. Ai venit să salvezi vieţi. Mulţumim, România”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Filip: ”Pentru un astfel de ajutor se mulțumește în PNAM unde în 1989, 700 mii de oameni au cerut limba română - limbă oficială”

La rândul său, ex-prim-ministrul R.Moldova, Pavel Filip, liderul Partidului Democrat, a reamintit că în 2017, cele 100 de microbuze școlare, donate de Guvernul român pentru școlile din țară au fost întâmpinate în Piața Marii Adunări Naționale, ”cu mândrie și recunoștință pentru ajutorul oferit”. ”Era cel puțin firesc ca la fel să se întâmple și anul acesta, când România ne trimite 20 de camioane cu medicamente și echipamente de protecție în valoarea de 3,5 milioane de euro. Pentru un astfel de ajutor se mulțumește nu sub pod, ci în Piața Marii Adunări Naționale - unde în 1989, 700 mii de oameni au cerut limba română - limbă oficială. Regret decizia Guvernului și mă desolidarizez de atitudinea autorităților față de suportul venit de la București”, a menționat Pavel Filip.

 

 

Alegerea acestui loc, sub un pod, îl putem înțelege ca un răspuns zeflemitor la ... Podul de Flori? Pod ați vrut? Pod să-aveți!”

Fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco susține că decizia autorităților de prezenta echipamentele medicale în apropiere de podul de la Telecentru vine ca o ”palmă obraznică, ba chiar sfidătoare adusă de guvernarea actuală bunului simt și sentimentelor de recunoștință pe care le trăim noi, cetățenii Republicii Moldova, față de gestul Guvernului României și celor care în clipe grele pentru ei s-au împărțit frățește și cu noi”. 

”Alegerea acestui loc, sub un Pod, îl putem înțelege ca un răspuns zeflemitor la ... Podul de Flori? Pod ați vrut? Pod să-aveți! Așa și trăim. Servili, în genunchi. Sub pod. Și sub poduri”. Este mesajul Alei Nemerenco postat pe pagina sa de Facebook. 

Lotul umanitar de la București conține 500 de mii de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aprox. 80 000 litri alcool sanitar. 

Șeful statului, Igor Dodon nu participat la ceremonia publică de prezentare a ajutorului umanitar, în valoare de 3,5 milioane de euro, trimis de România, chiar dacă acesta este cel mai mare sprijin oferit de vreo țară R.Moldova în lupta cu coronavirus. Socialiștii au criticat însă gestul României cum că ar veni prea târziu, când deja R.Moldova iese din carantină. Țările care ar fi venit cu un ajutor important, în opinia președintelui pro-rus, Igor Dodon, ar fi doar China, Rusia,Turcia.    

Dodon a acceptat să meargă astăzi doar la Spitalul de Urgență pentru a întâmpina o parte din ajutorul României. 

Săptămâna trecută, 42 de medici români au venit în R.Moldova pentru a ajuta colegii moldoveni în lupta cu coronavirus. Premierul moldovean, Ion Chicu a menționat că de fapt ei au venit să învețe de la medicii moldoveni cum să lupte cu Covid-19. 

Până în prezent în R.Moldova au fost înregistrate în jur de 4500 de cazuri de infectare cu noul Coronavirus, dintre care 555 cazuri sunt din Transnistria. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 249 - stare gravă (29 persoane conectate la respiraţie asistată), 490 - stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare. 145 de persoane au decedat din cauza coronavirusului. Pe parcursul zilei de miercuri au fost externate 89 de persoane. Astfel, bilanţul persoanelor tratate ajunge la 1747. 

 
Un reportaj de Valeria Vițu