Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În contextul crizei de coronavirus, Italia dă asigurări că nu și-a schimbat politica externă

giuseppe_conte_facebooki.jpg

“Politică externă a Italiei nu se schimbă”, asigură premierul Giuseppe Conte.
Sursa imaginii: 
Facebook/Giuseppe Conte

“Politica externă a Italiei nu se schimbă”, asigură premierul Giuseppe Conte. Șeful Guvernului de la Roma vine cu aceste precizări după ce secretarul american al apărării, Mark Esper, a avertizat Italia că Rusia și China profită de pandemia de coronavirus pentru a-și spori puterea în peninsulă. Într-un interviu pentru cotidianul din Torino - “La Stampa” -, șeful Pentagonului avertizează în legătură cu riscurile de securitate pe care le comportă construirea rețelei 5G în Italia pentru colosul chinez de telecomunicații Huawei.

Italia încearcă să își reafirme legăturile euroatlantice, după ce mai mulți observatori interni și internaționali au acuzat Roma că pare să privilegieze o axă cu Bejingul și Moscova.

Un recent sondaj Swg a relevat că mai mult de jumătate dintre italieni preferă China ca principal aliat. În timp ce imaginea Chinei are de suferit în întreaga lume, nu același lucru se poate spune că se întâmplă în Italia. Italia este și țară  membră Nato pe străzile căreia s-au văzut circulând blindate cu militari ruși, veniți să ajute în criza provocată de pandemia de coronavirus.

Peste Ocean, însă, diplomația măștilor și folosirea ajutoarelor ca mijloc de propagandă provoacă îngrijorări. Secretarul de stat american Mark Esper nu ezită să avertizeze într-un interviu pentru cotidianul din Torino, “La Stampa” că actuala “criză sanitară nu trebuie să devină o criză de siguranță”, în contextul în care, “Rusia și China profită de situația creată de coronavirus pentru a-și întări puterea în Italia”.

Premierul italian Conte încearcă să calmeze îngrijorările SUA aliat tradițional, precizând că politica externă a Italiei nu s-a schimbat. În ceea ce privește “geopolitica ajutoarelor”, premierul italian  subliniază  că Italia a gestionat ajutoarele cu transparență față de opinia publică și față de aliați. La rândul său, ministrul de externe , Luigi Di Maio, într-un interviu pentru “Corriere della Sera“ spune că China este un partener, dar că valorile Italiei sunte cele ale NATO. Adaugă că Italia este o țară puternică, autonomă, care mulțumește când este ajutată , dar care nu se lasă condiționată.

Totuși, șeful Pentagonului crede că raporturile bilaterale, schimbul de informații sunt puse în pericol de Italia prin rețelele 5G care se dezvoltă  pe teritoriul său pentru  campania de telecomunicații Huawei . Huawei este implicată în dezvoltarea de rețele în zona Milano și Bari - Matera, în timp ce un alt colos chinezesc, ZTE operează în zona Acquilla - Prato. “Huawei și ZTE au în mână rețeau 5G în Italia”, titra încă din decembrie 2018 , ziarul financiar “ Il Sole 24 ore”.

Alte îngrijorări americane vizează implicarea Chinei în reconstrucția porturilor, ca Genova sau Trieste, de importanță strategică în Marea Mediterană. Ministrul de externe Luigi Di Maio consideră că Drumul Mătăsii poate să deschidă noi oportunități comerciale pentru produsele made în Italy: ”Noi suntem cu Nato, alături de SUA și de aliații noștri și menținem relații comerciale cu alți parteneri, inclusiv cu Federația Rusă, nu văd care ar fi problema”, a mai declarat ministrul italian pentru cotidianul “Corriere della Sera”.

Potivit unor analiști, în spatele ajutoarelor oferite de Federația Rusă, s-ar afla interesul pentru ridicarea sancțiunilor economice impuse țării de Uniunea Europeană ca urmare a anexarii Crimeei. Și atunci - Washington avertizează Italia că asistența sanitară ar trebui să fie fără condiții. După tot acest schimb de replici la distanță între Statele Unite și Italia, agențiile de presă italiene anunță că de astăzi începe retragerea în Federația Rusă a celor 100 de militari ruși veniți să ofere ajutor în criza coronavirus. Operațiunea “Din Rusia cu dragoste” s-a incheieat, însă nu există încă o dată sigură și în ceea ce privește retragerea completă din Italia.

De la Roma, Mihaela Iordache pentru RFI.