Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dodon: Negocierile privind Acordul de credit cu Rusia, anulate de Curtea Constituțională, vor fi reluate

Președintele moldovean, Igor Dodon, a anunțat, vineri, că negocierile cu Federația Rusă privind Acordul de credit în valoare de 200 mln de euro, vor fi reluate. Anunțul șefului statului vine la o zi după ce magistrații moldoveni au declarat neconstituțional împrumutul cu Rusia, adoptat de Parlament. Judecătorii Curții Constituționale au anulat și negocierile purtate pe marginea acordului de guvernarea socialistă de la Chișinău. Opoziția parlamentară salută decizia Curții Constituționale. Pro-europenii susțin că ”în pofida presiunilor din ultima perioadă asupra judecătorilor Înaltei Curți, aceștia au demonstrat corectitudine, curaj și supunere doar Constituției”.

Potrivit șefului statului, Igor Dodon, guvernarea va relansa negocierile pe marginea împrumutului rusesc chiar săptămâna viitoare.”Trebuie să relansăm aceste negocieri. Evident că nu suntem de acord cu decizia luată de Curtea Constituțională. Trebuie să găsim soluții cum asigărăm stabilitatea bugetară. Săptămâna viitoare, am putea, prin hotărâre de Guvern, relua negocierile cu Federația Rusă. Paralel vom examina și alte surse de acoperire a deficitului bugetar, cu alți parteneri”.

În dimineața zilei de vineri, șeful satului a avut o întrevedere cu premierul moldovean, speakerul Parlamentului. Urmează discuții și cu juriștii pentru a decide ce măsuri se impun a fi luate acum, după ce judecătorii Curții Constituționale au anulat acordul de împrumut și negocierile. Igor Dodon susține că odată cu anularea negocierilor cu Rusia, în bugetul de stat al R.Moldova apare un deficit de 4 miliarde de lei (200 mln de euro). ”Cineva spunea să tăiem de la aeroporturi, de la investițiile în drumuri. Nu ajută doar asta, pentru că bugetul nu este în situația de la începutul anului 2020, este un buget în situație de criză, de coronavirus, de secetă, de criză economică. De aceea, este evident că sau tăiem din cheltuieli, dar aici este vorba și despre cheltuieli sociale, foarte dureroase, sau găsim alte surse”, a mai declarat Dodon. 

Să spunem că, în seara zilei de joi, judecătorii au declarat neconstituțional Acordul de credit cu Federația Rusă, dar și a anulat deciziile Guvernului privind inițierea negocierilor. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Maia Sandu: ”Curtea Constituțională le-a dat dur peste obraz guvernanților actuali”

”Ne bucurăm să vedem că, în pofida presiunilor din ultima perioadă asupra judecătorilor Înaltei Curți, aceștia au demonstrat corectitudine, curaj și supunere doar Constituției. Curtea Constituțională le-a dat dur peste obraz guvernanților actuali, din nou, de această dată declarând acordul privind împrumutul rusesc neconstituțional. Faptul că unele prevederi ale acestui acord pun în pericol securitatea economică a țării era evident de la bun început. Curtea Constituțională a decis că acestea contravin și legii supreme, Constituției”, a scris Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, pe pagina sa de Facebook.

Andrei Năstase: ”Ziua zero pentru întreaga justiție din Republica Moldova”

De partea sa, Andrei Năstase, liderul Partidului Platformă Demnitate și Adevăr susține că decizia judecătorilor Curții Constituționale, ”în condițiile unor presiuni politice și oligarhice fără precedent, demonstrează că legea începe să producă efecte în beneficiul oamenilor, în beneficiul întregului nostru popor”.”Judecătorii de la Curtea Constituțională nu s-au temut și nu s-au lăsat intimidați, ci au judecat având în mâini Constituția Republicii Moldova, iar acest moment este, în opinia mea, definitoriu pentru ceea ce urmează”, este de părere Andrei Năstase.

După ce la 22 aprilie, Guvernul a aprobat Acordul de credit, împrumutul a fost votat de deputații socialiști și democrați. Acordul a fost însă contestat de mai mulți deputați din grupul ”Pro-Moldova”, iar în seara zilei de 23 aprilie, Curtea Constituțională a suspendat acest acord.   

Opoziția parlamentară a cerut renegocierea creditului, menționând că votul din Parlament este cea mai gravă crimă, după furtul miliardului din sistemul bancar. 

Deputatul Octavian Țîcu, liderul Partidului Unității Naționale, declara că noul credit este unul politic și geopolitic. Parlamentarul vorbește despre o nouă formă de întărire a influenței și dominației Federației Ruse asupra R.Moldova. Potrivit lui Țîcu, împrumutul întărește reperele de ”transnistrizare” a R.Moldova și reprezintă o formă de expresie a războiului hibrid pe care Federația Rusă îl poartă împotriva R.Moldova.

Acordul de credit în valoare de 200 mln de euro urma să fie oferit pentru 10 ani, la o dobândă de 2%, debursarea fiind în două tranșe: 100 milioane euro, transferate în termen de 30 de zile din data ratificării Acordului de credit, alte 100 milioane euro transferate la cererea Guvernului R.Moldova, până pe 31 octombrie 2020, în ajunul alegerilor prezidențiale.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reluarea negocierilor privind Acordul de credit cu Rusia