Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De Ziua Europei, liderii celor 27 de state membre UE cer solidaritate în criza coronavirusului

Iniţiativa mesajului este fără precedent, în timp ce manifestaţiile publice sunt limitate din cauza măsurilor sanitare de combatere a coronavirusului.

Şefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre al Uniunii Europene, alături de liderii celor trei instituţii ale UE - Parlamentul, Consiliul şi Comisia - au transmis sâmbătă pe Twitter un mesaj video de aproape şase minute cu ocazia Zilei Europei, informează AFP preluată de Agerpres.

 

 

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, declară că "obiectivul nostru este ca Europa să iasă întărită din pandemie şi din criza COVID-19". Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, îndeamnă "să îndrăznim să ne reinventăm, să ne unim, să gândim şi să acţionăm pentru viitor. Acesta este spiritul european de care avem nevoie şi azi". Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, cere guvernelor şi instituţiilor curaj şi ambiţie, "singurul mod în care putem recâştiga încrederea cetăţenilor.

De obicei, de 9 mai, instituţiile europene sunt deschise publicului. Anul acesta, tradiţia nu a putut fi respectată din cauza epidemiei.În 2020 se împlinesc 70 de ani de la declaraţia lui Robert Schuman, considerată textul fundamental al construcţiei europene, şi 25 de ani de la aderarea la Uniunea Europeană a Austriei, Finlandei şi Suediei.