Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiect MAI: Relaxarea după 15 mai - regulile propuse pentru deplasarea în afara localității

pixabay_munte.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ministerul Afacerilor Interne propune, pentru perioada stării de alertă începând cu 15 mai, menținerea interdicției de a părăsi localitatea, însă cu câteva excepții. Ciclismul sau drumețiile ar putea fi permise dar cu participarea a cel mult 3 persoane. În anumite condiții, ar putea fi permise botezurile, cununiile sau înmormântările, cu participarea a maximum 16 persoane, față de cel mult 8 cât e permis în prezent.

Ministerul de Interne propune mai multe măsuri care ar urma să intre în vigoare începând cu 15 mai, când România trece de la starea de urgență la starea de alertă. Se menține interdicția de a părăsi localitatea, însă sunt și câteva excepții. Astfel, deplasarea persoanelor în afara localităților va fi permisă în următoarele situații:

1. în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

2. în scop umanitar sau de voluntariat;

3. realizarea de activități agricole;

4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;

5. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;

6. participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;

7. din alte motive justificate, precum:

− îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie;

− îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere;

− asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități;

− deces al unui membru de familie.

 De asemenea, deplasarea persoanelor în afara localităților va fi permisă, în anumite condiții, pentru următoarele motive:

1. asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

2. activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.

3. participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;

4. pentru achiziția, service-ul, efectuarea itp sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Întregul document poate fi consultat aici.

Restricțiile de circulație în interiorul localităților vor fi permise cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii. Parcurile vor fi redeschise pentru public, cu excepția locurilor de joacă pentru copii și cu respectarea măsurilor generale de prevenire și protecție.

În anumite condiții, ar putea fi permise botezurile, cununiile sau înmormântările, cu participarea a maximum 16 persoane, față de cel mult 8 cât e permis în prezent.