Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Boris Johnson anunță pași prudenți de relaxare

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Premierul britanic Boris Johnson a dezvăluit un "plan condițional” de redeschidere a societății, care să permită oamenilor din Anglia să petreacă mai mult timp în aer liber de miercuri încolo. Ell a mai spus că persoanele care nu pot lucra de acasă ar putea să se întoarcă la locul de muncă - dar să evite transportul public.

Într-o adresare televizată către națiune, premierul Johnson a spus că un nou sistem de alertă Covid, cu cinci niveluri, va regelementa cât de rapid vor putea fi reduse restricțiile de carantină. 

El speră că următorul pas "cel mai devreme până la 1 iunie”, va fi ca unii elevi din cursul primar să se poată reîntoarce la școală în Anglia.

Premierul Johnson a spus că această etapă va implica și redeschiderea magazinelor - dar a avertizat că acest lucru se va întâmpla doar dacă datele științifice vor susține acest lucru.

Următorul pas ar putea să fie redeschiderea unor firme din sectorul ospitalității și alte locuri publice - "dacă cifrele o vor permite” - dar nu mai devreme de 1 iulie.

"Nu este momentul pentru a încheia carantina săptămâna aceasta. În schimb, facem primii pași prudenți pentru modificarea măsurilor noastre." a adăugat premierul. 

"În toată această perioadă a următoarelor două luni, vom fi călăuziți nu doar de o simplă speranță sau de o necesitate economică. Vom fi conduși de știință, date și sănătate publică." a mai spus el.

"Și trebuie să subliniez din nou toate acestea sunt condiționate, totul depinde de o serie de mari DACĂ.”

Premierul Johnson a explicat modul în care coeficientul "R” - rata de reproducere a virusului - va fi crucial pentru a decide dacă restricțiile pot fi reduse în continuare.

Experții au spus că menținerea R sub 1 - adică o persoană cu virusul o transmite altei persoane - este prioritatea. La ora actuală în Regatul Unit acest coeficient variază între 0,5 și 0,9, a spus premierul Johnson. 

El a spus că cei care nu pot lucra de acasă vor fi acum încurajați să se întoarcă la muncă, de exemplu lucrătorii din sectorul manufacturier și cei din construcții - dar aceștia ar trebui să evite să folosească transportul public pentru a ajunge acolo, dacă este posibil. De asemenea, de miercuri se va permite ieșirea în aer liber pe timp nelimitat pentru exerciții fizice.

Premierul a mai spus că în curând va fi momentul să se impună o carantină persoanelor care sosesc în țară pe calea aerului.

Mesaj modificat

Într-o declarație comună premierul Johnson și președintele Franței, Emmanuel Macron, au convenit că măsurile de carantină nu se vor aplica între Franța și Marea Britanie "la acest stadiu”.

Noul mesaj Coronavirus al guvernului UK
Noul mesaj Coronavirus al guvernului UK nu mai conține îndemnul de a sta acasă
Sursa imaginii: 
Sky News

Liderul Partidului Laburist, șeful opoziției, Sir Keir Starmer, a spus că discursul premierului Johnson nu a avut "claritate și consens” și a ridicat "la fel de multe întrebări pe câte a dat răspuns”.

Șefa executivului scoțian și lider al Partidului Naționalist Scoțian, Nicola Sturgeon, a spus că renunțarea la mesajul anterior "rămâneți acasă” este alegerea greșită pentru Scoția.

Premierul Johnson a dezvăluit mai devreme noul mesaj al guvernului care va fi "stați în alertă, controlați virusul, salvați vieți în Anglia - dar Sturgeon a spus că acesta nu se va aplica în Scoția în acest moment.

Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au puteri exclusive asupra propriilor restricții de carantină, măsurile pentru Anglia fiind stabilite de guvernul Regatului Unit, iar liderii regionali și-au exprimat dorința de a avansa în unitate - deși pot face acest lucru cu viteze diferite.

Alte 269 de persoane au murit sâmbătă în Regatul Unit de Covid-19, numărul total de decese ridicându-se la 31855.