Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Navă iraniană de război lovită și scufundată de... o altă navă iraniană

iran.png

Nava militară iraniană Konarak a fost scufundată în timpul unui exercițiu militar
Image source: 
Twitter

O navă de război iraniană a fost ”lovită de o rachetă” în mod accidental şi scufundată, în timpul unui exerciţiu naval la Golful Oman, un accident soldat cu cel puţin 19 morţi şi 15 răniţi, a anunţat luni televiziunea iraniană de stat, relatează AFP, citată de news.ro.

”Nava Konarak a fost lovită de o rachetă ieri (duminică) după-amiaza în timpul unui exerciţiu militar în apele Bandar-e Jask”, un port situat în sudul Iranului, a anunţat televizuhea iraniană.

Potrivit televiziunii nava de susţinere logistică a fost atinsă ”după ce a deplasat o ţintă de exerciţiu către ea, fără să lase o distanţă suficientă între ea şi ţintă”.

Armata iraniană a confirmat moartea a 19 marinari, iar alţi 15 au fost răniţi şi a anunţat într-un comunicat că o anchetă a fost deschisă cu privire la cauza accidentului.

Agenţia iraniană de presă Tasnim a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter, în engleză, că nava Konarak s-a scufundat.

”Konarak a fost scufundată într-un tir prieten”, după ce fregata de clasa Moudge Jamaran a atins-o în mod accidental cu o rachetă în timpul unui exerciţiu de tir (cu muniţie) reală în regiunea Jask, în apele #Golfului Persic la 10 mai”, a anunţat Tasnim, fără să precizeze acest detaliu pe site-ul său în persană.

Fabricată în Olanda, nava Konarak a fost cumpărată de Iran înaintea Revoluţiei Islamice din 1979.

Cu o greutate de 447 de tone şi o lungime de 47 de metri, nava era echipată cu patru rachete de croazieră, instalate la bord, potrivit televiziunii de stat, care nu a precizat numărul membrilor echipajului aflat la bord la momentul accidentului.

Tensiunle între Teheran şi Washington - inamici de peste 40 de ani - rămân puternice după ce Statele Unite au denunţat în mod unilateral în mai 2018 Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, după care au reimpus şi multiplicat sancțiuni economice dure Teheranului, comentează AFP.

În ianuarie, Iranul a doborât ”din greşeală” un avion de linie Boeing care zbura la Kiev la puţin timp după ce decolase de la Teheran, omorând toți cei 176 de oameni de la bord, majoritatea iranieni şi canadieni.

Forţele armate au recunoscut drama şi au anunţat că incidentul s-a produs în timp ce apărarea antiaeriană iraniană se afla în ”stare de alertă mare”, după ce republica islamică a tras rachete vizând o bază irakiană în care se aflau americani, pentru a răzbuna asasinarea puternicului general iranian Qassem Soleimani într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) la Bagdad la 3 ianuarie.