Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus UK: Călătorii veniți din Franța, exceptați de la carantină

sosire_eurostar.jpg

Sosire Eurostar Londra
Pasagerii care sosesc din Franța nu vor fi supuși carantinei
Sursa imaginii: 
Getty Images

Pasagerii care sosesc din Franța vor fi scutiți de măsurile viitoare de carantină din Marea Britanie. Prim ministrul Boris Johnson a declarat că regulile vor fi impuse persoanelor care vin în Marea Britanie, pentru a împiedica aducerea Covid-19 din străinătate.

Măsura a fost anunțată de premierul Johnson după o convorbire cu președintele Franței, Emmanuel Macron, urmată de publicarea unei declarații comune. 

"Prim-ministrul și președintele au convenit să colaboreze pentru a adopta măsuri adecvate de frontieră. Această cooperare este deosebit de necesară pentru gestionarea frontierei noastre comune." se spune în declarație

"Nicio măsură de carantină nu se va aplica călătorilor care provin din Franța în acest stadiu; orice măsură de ambele părți va fi luată în mod concertat și reciproc. Un grup de lucru între cele două guverne va fi creat pentru a asigura această consultare în următoarele săptămâni." continuă declarația comună.

Guvernul britanic a anunțat deja că persoanele care sosesc din Republica Irlanda nu vor fi obligate să intre în carantină.

Cu toate acestea, măsurile de carantină se vor aplica călătorilor care se întorc din alte destinații.

În discursul său adresat națiunii duminică, premierul a declarat: "Vă notific că în curând va fi momentul - acum că gradul de  transmitere a infecției e semnificativ mai mic - pentru a impune carantina oamenilor care vin în această țară pe calea aerului".

Ulterior, guvernul a clarificat că regulile se vor aplica nu doar pasagerilor aerieni, ci și celor care sosesc cu alte mijloace de călătorie.

Companiile aeriene britanice au declarat anterior că li s-a spus că orice perioadă de carantină va dura 14 zile și că s-ar putea cere pasagerilor să furnizeze o adresă la sosirea la frontieră.

Liniile aeriene - grav afectate

Willie Walsh, directorul executiv al IAG, proprietarul companiei British Airways, a declarat că aceasta este o nouă veste proastă pentru industria turismului.

British Airways
British Airways a anunțat că va concedia 12000 de angajați
Sursa imaginii: 
Getty Images

"Nu e nimic pozitiv din ce l-am auzit pe primul ministru spunând ieri", a declarat Walsh parlamentarilor în cadrul Comisiei transporturilor din Camera Comunelor.

El a adăugat că măsurile de carantină vor însemna că British Airways (BA) va trebui să-și revizuiască planul pentru a reveni la o capacitate de 50% până în iulie,

Aeroportul Heathrow, cel mai mare din Marea Britanie, a declarat că susține obiectivul guvernului de a evita un al doilea val de infecție, chiar dacă un plan de carantină de 14 zile echivalează cu închiderea temporară a frontierelor.

Cu toate acestea, directorul executiv al aeroportului, John Holland-Kaye, a declarat că guvernul trebuie să stabilească "urgent” o foaie de parcurs pentru modul în care acesta va redeschide frontierele după sfârșitul epidemiei.

Compania Ryanair a spus că intenționează să disponibilizeze 3000 de lucrători și a solicitat personalului rămas să accepte reducerea salariilor.

BA a declarat că va reduce forța de muncă cu 12000 de persoane și a avertizat că s-ar putea să nu-și redeschidă operațiunile pe aeroportul Gatwick - al doilea ca mărime din UK - odată cu trecerea pandemiei.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ