Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dancă: Valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungește

Ionel Danca motiune cenzura demis Guvern.jpg

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban
Sursa imaginii: 
gov.ro

Valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungeşte pe perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia, a anunțat luni șeful cancelarie primului ministru, Ionel Dancă.

Măsura este inclusă în noul proiect de lege pentru reglementarea situaţiei de alertă, din care Dancă a prezentat câteva prevederi. Astfel, companiile naţionale cu peste 50 de angajaţi sunt obligate să organizeze programe decalate pentru salariaţi:

”în instituţiile publice centrale şi locale, dar şi în cadrul companiilor naţionale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat, cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, se instituie obligaţia de a organiza programe individualizate de muncă, fără a interveni în această situaţie pe măsurile legate de chestiuni prevăzute în Codul muncii, astfel încât între salariaţi să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea programului de muncă într-o perioadă de trei ore. Practic, se instituie obligaţia autorităţilor de a organiza programe individualizate de muncă pentru angajaţii din cadrul acestor instituţii", a precizat Dancă, citat de Agerpres.

"Pe perioada stării de alertă autorităţile competente pot dispune măsuri de protecţie şi prevenţie pentru angajaţii aflaţi în situaţii vulnerabile", a adăugat şeful Cancelariei prim-ministrului.

Proiectul mai prevede că instituţiile şi autorităţile pot angaja personal fără concurs în funcţie de nevoile determinate de prevenirea şi combaterea situaţiei care a generat starea de alertă, pe durată determinată de 6 luni.

În domeniul transporturilor sunt prevăzute reglementări care permit autorităţilor impunerea unor măsuri restrictive în ceea ce priveşte derularea transportului aerian, naval, rutier sau feroviar prin ordin al ministrului de resort şi pe baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.