Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


K. Iohannis a contestat la CCR legea care prevede organizarea cursurilor online

iohannis_presidency.ro_1.jpg

Image source: 
presidency.ro

Legea care prevede că activitățile din învățământul preuniversitar și universitar se pot desfășura și online a fost atacată de președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională. „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale luni, 11 mai a.c., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011”, anunță oficial Administrația Prezidențială.

Președintele sesizează că nu a fost respectat principiul bicameralismului în modul de adoptare a acestei legi. Mai exact, forma adoptată de Camera Deputaților a fost complet modificată în Senat, care a adoptat această lege în calitate de cameră decizională, reclamă șeful statului.

Un alt aspect criticat de președinte la CCR este cel care prevede intrarea în vigoare a legii. Constituția prevede că legea trebuie să intre în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, în timp ce legea adoptată de Senat prevedea că intrarea în vigoare are loc în ziua publicării, transmite Administrația Prezidențială.

Legea atacată de K. Iohannis la CCR a fost iniţiată de un grup de senatori PSD și viza inițial stabilirea modului de notare a elevilor, dar aceste prevederi au fost eliminate printr-un amendament adoptat în Comisia de învăţământ şi însuşit de plenul Senatului, potrivit G4Media.ro. Documentul nu are legătură cu predarea online din acest moment, care este reglementată prin ordin de ministru și ordonanță a guvernului.