Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Opoziția se pregătește să dea jos Guvernul socialist

poza_guvern.jpg

Opoziția de la Chișinău pregătește moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu
Image source: 
Facebook/Guvernul R.Moldova

Atmosferă tensionată pe scena politică de la Chișinău. Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, dar și Partidul Platformă Demnitate și Adevăr, în frunte cu Andrei Năstase, se pregătesc să demită Guvernul condus de Ion Chicu. Deocamdată nu au voturile necesare în Parlament, dar mizează pe susținerea deputaților care nu fac parte din majoritatea parlamentară. Astăzi, și Partidul Șor a anunțat că este gata să voteze pentru căderea Executivului socialist. De partea sa, președintele Igor Dodon afirmă că, în cazul în care se destramă majoritatea parlamentară și Cabinetul de Miniștri este demis, vor fi declanșate alegeri anticipate. Acest scenariu nu poate fi aplicat până în toamnă, susțin, pe de altă parte, experții în drept constituțional. 

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat, miercuri, că formațiunea pe care o conduce examinează posibilitatea demiterii Guvernului Chicu întrucât nu face eforturi pentru a obține fonduri din exterior, în condițiile în care criza economică se adâncește.

”Suntem îngrijorați de ceea ce se întâmplă. Guvernul Chicu nu poate să administreze eficient criza sanitară și astfel ne confruntăm cu probleme majore în domeniul sănătății. Ne îngrijorează că acest Guvern nu face nimic pentru ca să ajute agenții economici. Acest Guvern nu face niciun efort ca să obțină resurse din afara țării. Pe de o parte nu a știut să negocieze un acord în interesul Republici Moldova pentru împrumutul din Rusia, pe de altă parte, premierul Ion Chicu spune cu nerușinare că nu va îndeplini condițiile pentru tranșa a doua pentru asistența macrofinanciară de la UE”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit liderului PAS, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu va ajunge în Parlament doar atunci când va exista certitudinea că există suficiente voturi în susținerea acesteia. 

Andrei Năstase:”Platforma DA este pregătită pentru guvernare și propunerea unui premier”

De partea sa, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase afirmă că, Republica Moldova are nevoie de urgență de un alt tip de guvernare – eficientă, concentrată pe cetățeni, capabilă să scoată țara din impasul în care ne duce actualul Guvern, revenind la executarea angajamentelor înscrise în Acordul de Asociere R.Moldova-Uniunea Europeană.

”Platforma DA consideră că Guvernul Chicu-Dodon trebuie să cadă pe baza unui demers coerent, transparent, responsabil și asumat de demitere prin vot democratic în Parlamentul Republicii Moldova și instalat un alt Guvern, investit de Parlamentul Republicii Moldova în beneficiul oamenilor și nu în interesul unor grupări obscure pe baza unor reglări de conturi în legislativ și în afara lui. Platforma DA este împotriva acestui mod ordinar și oportunist de a face politică, în interes meschin și partinic. Platforma DA declară că, și în asemenea condiții de multiple crize și turbulențe, ținând cont de faptul că alegerile anticipate în anul curent nu sunt posibile sub aspect juridic și nu sunt benefice sub aspectul social-economic, este pregătită pentru guvernare și propunerea unui prim-ministru, capabil să formeze un Guvern de salvare națională”, afirmă Andrei Năstase, liderul PPDA.

Partidul Șor, dispus să demită ”Guvernul periculos și antipopular Chicu-Dodon”

Tot miercuri, Partidul Șor, aflat în opoziție, a anunțat că este dispus să susțină orice inițiativă ”pentru demiterea Guvernului periculos și antipopular Chicu-Dodon”. Totodată, Partidul Șor precizează însă că nu intenționează să participe la formarea majorității parlamentare.”Moldova traversează cea complicată perioadă de la declararea independenței, țara se află în pragul falimentului, iar viitorul țării este pus în pericol. În loc să soluționeze problemele actuale ale cetățenilor, Guvernul se ocupă de organizarea campaniei preelectorale a lui Igor Dodon. Partidul Șor și-a anunțat disponibilitatea de a susține învestirea unui nou Cabinet de Miniștri, ”care va lucra pentru binele oamenilor, iar formațiunea se angajează să susțină proiectele de legi îndreptate spre îmbunătățirea vieții oamenilor. A venit timpul când toți trebuie să uităm divergențele și dezbaterile politice și să ne unim eforturile pentru un scop comun – salvarea Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al Partidului Șor.

Dodon amenință cu alegeri anticipate 

În același timp, președintele moldovean, Igor Dodon declară că în cazul în care majoritatea parlamentară se va destrăma și va fi demis Guvernul Chicu, în R.Moldova vor fi declanșate alegeri anticipate. Dodon susține că R.Moldova nu are nevoie de criză, ci de stabilitate, referindu-se și la ultimele plecări din Partidul Democrat. 

”Am constatat revenirea anumitor forțe și persoane politice la practica vicioasă a traseismului politic. În prezent, circa 13-14 deputați au părăsit partidele cu care au ajuns în Parlament, ceea ce constituie mai mult de 10% din componența Legislativului. Am amintit că acestea sunt metodele folosite anterior de Plahotniuc, care a distrus trei fracțiuni parlamentare, iar astăzi reprezentanții forțelor de dreapta salută acești ”transfugi” și chiar speră ca numărul traseiștilor să crească. În asemenea situație mă adresez acestor lideri politici: cu ce sunteți mai buni ca Plahotniuc? Dacă aceste persoane doresc o criză politică, să-și asume consecințele, noi, însă, vom face față și nu vom permite destabilizare în țară”, declară Igor Dodon.

”În această săptămână Guvernul condus de Ion Chicu împlinește 6 luni de mandat. Am subliniat că în perioada respectivă am trecut și încă trecem prin mai multe încercări grele, inclusiv criza pandemică, dar, în pofida mai multor speculații și pronosticuri negative, nu am avut nici colaps energetic, nici economic. Guvernul Chicu gestionează eficient situația epidemiologică, și la acest capitol Republica Moldova se poziționează mult mai bine decât unele țări ale Uniunii Europene. Sunt ferm convins, că sub conducerea așa numitului ”Guvern Harvard” situația ar fi fost mult mai proastă, iar Guvernul actual și în continuare va face față provocărilor”, consideră șeful statului.

Să spunem, că, în prezent, din cei 101 deputați din Parlament, 54 sunt democrați și socialiști și formează majoritatea parlamentară. În ultimele zile, mai mulți deputați ai Partidului Democrat au părăsit formațiunea și au aderat la noul grup ”Pro-Moldova”, condus de Andrian Candu sau au mers la Partidul Șor.

Potrivit legislației, moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului poate fi inițiată de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși și se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți. În cazul adoptării moțiunii de cenzura, prim-ministrul va prezenta, în termen de cel mult trei zile, președintelui Republicii Moldova demisia Guvernului.

Amintim că, Executivul de la Chișinău, condus de Maia Sandu, a fost demis, la 12 noiembrie 2019, în urma unei moțiuni de cenzură inițiate de Partidul Socialiștilor și susținută de Partidul Democrat. În total, 63 de deputați moldoveni au votat pentru demiterea Cabinetului de Miniștri. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre o eventuală moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu, înaintată de opoziție