Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea privind starea de alertă în România, adoptată de deputați. Ce măsuri pot fi luate

parlament.jpg

Vot final in Parlament! Pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, inclusiv cele ale militarilor și ale magistraților
Vot final in Parlament! Pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, inclusiv cele ale militarilor și ale magistraților
Sursa imaginii: 
Facebook

Legea care stabilește restricțiile pentru starea de alertă a fost votată de deputați, miercuri seara, cu 267 de voturi „pentru”, 26 "împotrivă" și 5 "abțineri". Procedural, este nevoie ca Președintele Klaus Iohannis să promulge actul normativ, iar mai apoi legea ar urma să fie publicată în Monitorul Oficial. Starea de alertă intră în vigoare pe 18 mai. 

Deputaţii au respins propunerea liberalilor ca starea de alertă să intre în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Astfel, aceasta ar putea fi instituită cel mai devreme luni, 18 mai, după două zile în care parlamentarii vor putea ataca la CCR proiectul, şi încă trei zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege elaborat de Guvern a suferit modificări substanțiale. Printre măsurile introduse se numără: Parlamentul este cel care încuviințează starea de alertă pe o perioadă de maximum 30 de zile, amenzile nu pot fi mai mari de 15.000 de lei, centrele comerciale cu suprafață de 15.000 metri pătrați și terasele pot funcționa. De menționat este că starea de alertă intră în vigoare abia pe 18 mai, iar dacă Guvernul nu găsește o soluție, vor exista trei zile fără restricții. Legea adoptată miercuri seară de Camera Deputaților va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Potrivit legii, starea de alertă ”reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii”.

Starea de alertă nu poate dura mai mult de 60 de zile şi se poate stabili atât la nivel naţional, regional sau local. Dacă starea de alertă vizează mai cel puţin jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale, trebuie încuviinţată de Parlament, în cel mult cinci zile.