Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Momentul de respiro al Europei. Cum pregătim al doilea val Covid-19?

Iată că Europa reporneşte, chiar cu frâna de mână trasă. Și aceasta, chiar în condițiile în care un al doilea val de contagiuni pare deja un lucru sigur, transmire Euronews citat de Rador.

Studiile efectuate cu ocazia pandemiilor precedente îi determină pe experți să fie aproape siguri că virusul va reveni după sfârșitul verii.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a amintit despre măsurile de precauție în acest sens și a anunțat că statele membre sunt invitate să se pregătească pentru un posibil al doilea val de infecții și că în acest sens trebuie să dezvolte sisteme pentru diagnosticarea și trasabilitatea virusului. Comisia va continua coordonarea, prin intermediul Centrului pentru prevenirea și controlul bolilor. Covid-19 poate reveni chiar și în acele state în care primul val a fost gestionat într-un mod exemplar.

Prin urmare, țările UE sunt încurajate să reia treptat activitățile, dar urmărind cu mare atenție evoluția cazurilor de infectare cu coronavirus.

Dar este posibilă o conviețuire cu virusul, în condițiile în care știm aproape sigur că el va reveni?

În Germania, de exemplu, autoritățile au stabilit o limită de 50 de noi infecții pe săptămână la 100.000 de locuitori, înainte de a reintroduce eventuale restricţii.

Oamenii de știință germani spun că, pentru a face față mai bine fazei 2 – la care, așa cum am spus, avem toate motivele să ne așteptăm - fiecare țară ar trebui să aibă suficiente locuri de terapie intensivă pentru potențialii pacienți cu Covid-19, calculând în prealabil acea parte a populației afectată de patologii anterioare.

Factorul timp este esențial și, după cum spun oamenii de știință germani, trebuie să profităm de acest moment de respiro pentru a găsi, dacă nu un vaccin, cel puțin terapiile eficiente și procedurile cele mai bune pentru a răspunde cel mai bine valului doi.

Soluția definitivă, aşa cum se știe, este vaccinul, dar pentru aceasta este nevoie de mai mult timp, avertizează experții germani citați de Euronews. Și, mai putem adăuga, există voci din rândul oamenilor de știință care susțin că este posibil ca un vaccin să nu poată fi găsit vreodată.

Așadar, nu este cazul să ne întrebăm dacă va veni un al doilea val, ci pur și simplu când va sosi. Și mai ales, ce trebuie să facem până atunci. Prin urmare, starea de alertă trebuie să fie totală.

Cel puțin de această dată, omenirea are un avantaj strategic în fața inamicului nevăzut: dispariția elementului-surpriză. Știm mult mai multe decât în urmă cu câteva luni și, dacă nu există vaccinul care să rezolve problema complet, măcar avem idee despre ce putem face pentru a evita o criză majoră, de tipul celei prin care tocmai am trecut.

Guvernele – spun acum experții - sunt perfect conștiente de faptul că cel de-al doilea val va sosi, motiv pentru care trebuie să mențină sub control rata infecției și să impună din nou măsuri restrictive și închideri de activități atunci când se constată o creștere semnificativă a cazurilor.

În acest scenariu, nu avem voie să ne relaxăm cu adevărat. Cu excepția cazului în care virusul dispare. Dar știm că pentru moment acest lucru nu este posibil.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 14 mai 2020