Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ovidiu Voicu (Centrul pentru Inovare Publică): PNL și PSD se gândesc în primul rând la interesul lor politic

ovidiu_voicu_pnl_psd_interes_politic.jpg

Parlamentul a modificat radical legea privind starea de alertă (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Parlamentul a modificat radical legea privind starea de alertă (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Legea privind starea de alertă a fost adoptată miercuri seară de Camera Deputaților, însă cu modificări substanțiale. Parlamentarii au decis între altele că mall-urile mai mici de 15 mii de metri pătrați se pot redeschide după data de 15 mai. Terasele vor putea funcționa și ele, cu respectarea unor reguli stricte. În plus, starea de alertă va trebui decretată de Guvern și încuviințată ulterior de Parlament, au mai decis deputații. Amendamentul PNL care prevedea că legea intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial și nu după trei zile cum prevede Constituția a fost respins.

Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, spune la RFI că demersurile din Parlament privind legea stării de alertă arată că partidele s-au gândit și de această dată întâi de toate la interesele lor politice: ”Cred că avem de-a face în primul rând cu un joc politic, în care atât PNL, cât și PSD încearcă să arate cetățenilor că se află în control și fac ceea ce trebuie în această perioadă de criză, dar din păcate, ambele partide nu fac decât să arate că se gândesc în primul rând la interesul lor politic, electoral”.

”În mod normal, ar fi trebuit să se așeze la masă, înainte ca Guvernul să propună această lege, eventual sub medierea președintelui, dacă președintele își mai aduce aminte de rolul său constituțional și să gândească împreună o soluție la situația dificilă în care tot ei ne-au adus”, crede expertul.