Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atac cibernetic rusesc asupra Germaniei. Merkel: ”Există dovezi clare”

merkel_1.jpg

Angela Merkel
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Cancelarul german Angela Merkel a acuzat direct Rusia că ar fi coordonat un atac cibernetic asupra contului său de e-mail și a avertizat că Germania ar putea aplica sancțiuni în acest caz, relatează Bloomberg, dar și alte importante organe mass-media internaționale.

Merkel a declarat că are "dovezi clare" despre tentative "scandaloase" de atacuri cibernetice ruseşti care au vizat cancelaria germană, subliniind că Germania își rezervă „dreptul de a lua măsuri, inclusiv împotriva Rusiei”, potrivit AFP.

Merkel spune că Germania nu și-a schimbat evaluarea cu privire la tacticile folosite de Rusia - o strategie de „război hibrid, care include atacuri cibernetice, dezorientare și denaturarea faptelor”.

"Pot spune sincer că aceasta îmi face rău. În fiecare zi încerc să am cele mai bune relaţii cu Rusia, iar, pe de altă parte, există dovezi tangibile că forţele ruse fac aşa ceva", a afirmat Merkel în faţa deputaţilor reuniţi în Bundestag, el însuşi victima unui atac cibernetic în 2015 atribuit serviciilor ruseşti.

Revista germană Der Spiegel a relatat săptămâna trecută că Serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU) pare să fi intrat în posesia mai multor e-mailuri ale biroului parlamentar al cancelarului Angela Merkel în urma unui atac cibernetic comis în 2015 împotriva parlamentului german. Moscova a negat acuzaţiile precedente cu privire la atacuri cibernetice în străinătate.

De asemenea, ziarul german Sueddeutsche Zeitung a scris săptămâna trecută că procurorii federali din Germania au emis un mandat de arestare pe numele unui ofițer al agenției de informații militare GRU din Rusia.

Presupusul ofițer GRU, identificat ca Dmitri Badin, este căutat și de autoritățile americane.

„Mă bucur foarte mult că investigațiile l-au condus acum pe procurorul federal la o persoană concretă pe lista de suspecți", a declarat Merkel parlamentarilor, fără a oferi mai multe detalii. „Iau foarte în serios aceste lucruri”.