
Politică
SUA: În plină criză sanitară, intră în scenă "ministrul mușamalizării". Cu ce scop?
swearing-in_of_william_barr.jpg

Radu Tudor, corespondentul RFI în SUA, relatează:
Cei care se simt stăpîni pe prezent încearcă să-și extindă puterea asupra trecutului.
E în firea lucrurilor.
"Istoria e scrisă de învingători; depinde, în bună măsură, cine o scrie", reamintește, cu cinismul ce-l caracterizează, ministrul Justiției, William Barr care, de când și-a intrat în atribuțiuni, pe 14 februarie 2019, conduce trupele trumpiene în asaltul asupra redutei adevărului istoric.
Adevărul pe care acoliții președintelui încearcă să-l îngroape acum, în faptul nopții pandemice, este că Donald Trump s-a înălțat la putere pe umerii Kremlinului, care în 2016 a prădat conturile electronice ale campaniei Clinton și a subtilizat informații pe care Trump și agenții săi le-au picurat ca pe un venin mortal pe toată durata bătăliei electorale. E un adevăr stabilit și restabilit, de comitetul senatorial pentru informații, de consensul serviciilor secrete americane și de ancheta independentă Mueller care s-a aplecat, vreme de aproape doi ani, asupra influențării și fraudării de către Rusia a prezidențialelor din 2016. Investigația Mueller a rezultat în punerea sub acuzare a 34 de indivizi, ruși și americani, și a trei firme rusești implicate în pirataj informatic și operațiuni de influență; cinci dintre acuzați au fost condamnați în instanțe, șapte și-au recunoscut vinovăția, printre ei Michael Flynn, care a fost Consilier pentru Securitate Națională vreme de 23 de zile, până la 13 februarie 2017.
"Să ne reamintim despre ce e vorba în acest caz: Flynn a mințit despre conversații pe care le-a avut cu ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kislyak. Aceste conversații au avut loc îndată după ce Barack Obama a ordonat sancțiuni asupra Moscovei ca ripostă la imixtiunea în alegerile din 2016. Flynn îi spune ambasadorului, stați liniștiți, nu răspundeți, venim noi la putere și rezolvăm", puncta Michael Isikoff, co-autor al unei cărți care aruncă lumină asupra păienjenișului de relații între anturajul lui Trump și figuri din orbita puterii rusești.
Generalul Flynn a fost pus sub acuzare pentru fapta comisă în ianuarie 2017, într-un interogatoriu al Poliției Federale, și a fost judecat în instanța prezidată de judecătorul Emmet Sullivan. Într-o decizie fără precedent în istoria jurisprudenței americane, ministerul Justiției a retras, în această fază a cazului, acuzația, argumentând, pe 20 de pagini, că interogatoriul FBI-ului n-a fost justificat, prin urmare ce s-a întâmplat în cadrul său nu are nici o relevanță. Documentul, înaintat judecătorului Sullivan, poartă semnătura procurorului numit politic Timothy Sheâ, pe baza recomandărilor unui alt numit politic, Jeff Jensen, care a investigat, la cererea lui William Barr, investigația contrainformativă în cazul Flynn.
"S-a recunoscut vinovat; cazul era terminat. Mai rămânea doar pronunțarea sentinței. Retragerea acuzației în acest moment e ceva absolut neobișnuit și nu satisface nici un interes public. Probabil că Trump vrea să-l protejeze, pentru că Flynn știe ceva ce trebuie ascuns. E o mușamalizare enormă. Ar trebui să fie unul dintre cele mai mari scandaluri ale acestei Administrații, dar din cauza Covid-ului-19 nu aflăm destule despre el", opina Jill Wine-Banks, procuror în scandalul Watergate care a dus la căderea lui Richard Nixon.
Procurorul de carieră Brandon Van Grack, care a instrumentat dosarul, s-a retras, refuzând să participe la această manevră politică. Patru colegi ai săi făcuseră același lucru când șeful lor intervenise, în februarie, cu de la sine putere, pentru a reduce recomandarea de pedeapsă pentru un alt căuzaș al președintelui, Roger Stone. Lucrarea ministrului Justiției în solda lui Trump începuse la 24 martie 2019 - două zile după ce primise raportul anchetei Mueller - când a ieșit cu un rezumat pe 4 pagini, tendențios și deformant, și cu o decizie, considerată extrem de problematică, de a-l exonera pe președinte de obstrucționarea justiției în pofida grelelor dovezi contrare cuprinse în raport.
"E autocrație, nu democrație. Barr pentru asta a fost numit. Înaintea numirii s-a angajat că-i va traduce în instanță pe toți inamicii lui Trump, chiar și nevinovați, că va pune capăt anchetei Mueller, că-l va dezvinovăți pe Trump de toate eventualele acuze. Barr a mai comis astfel de mușamalizări pentru partidul Republican, iar Trump s-a anturat tot timpul, toată viața lui, de avocați umbrosi, Roy Cohn, Michael Cohen și acum William Barr, care-i spală rufele murdare. Barr a fost și este extrem de periculos, și n-ar fi trebuit validat în funcție", considera Sarah Kendzior, care a publicat luna trecută ASCUNS LA VEDERE, anatomie a fenomenului politic și moral Trump.
William Barr este la a doua înfățișare ca ministru al Justiției. În prima, între 1991 și 1993, și-a câștigat, în special după ancheta Iran-Contra - marele scandal al epocii Reagan - reputația de "ministru al mușamalizării" pe care o confirmă azi, când ambițiile sale sunt mai mari și mai întunecate. Nu contează oprobriul a mii de foști angajați ai ministerului, care-i cer public demisia și-l vor radiat din barou, nici opiniile magistraților care-i sancționează deciziile autocratice, nu contează decât pedepsirea acuzatorilor lui Trump, sub lozinca mobilizatoare datorată odraslei prezidențiale, Donald Junior, "să fie pedepsiți cum ne-ar fi pedepsit ei pe noi". De o parte din pedepsiri s-a ocupat deja președintele: au căzut, rând pe rând, directorul Poliției Federale, James Comey, adjunctul acestuia, Andrew McCabe și alți subalterni din sfera contra-informațiilor implicați direct în anchetarea imixtiunii rusești. Richard Grenell, fidel printre fideli, numit recent Director al Comunității de Informații, a desecretizat și înaintat ministerului public lista oficialităților Executivului Obama bănuite că au participat la ceea ce o vestală a cultului prezidențial, senatoarea Marsha Blackburn, numea o "tentativă de înlăturare de la putere a lui Trump".
O escrocherie a "statului paralel" pe care o va dezamorsa și scoate la lumină, probabil spre toamnă, când ustură electoral cel mai tare, procurorul John Durham, iataganul investigativ cu care William Barr va tăia în carne vie.
"Obamagate. De mult timp, dinainte de a fi ales. E o rușine, și înțeleg că e doar începutul. Cumplit, și nu vom îngădui să se mai întâmple vreodată. Să vedeți ce urmează în următoarele săptămâni", a amenințat președintele.
În întunericul epidemiei, infanteriștii cauzei trumpiene își pun baioneta la armă.
"Sunt toate indiciile că în perioada ce urmează Trump va sugera că președintele Obama și vicele său, Joe Biden, au fost angajați într-o conspirație împotriva să, și-l va împinge pe slujitorul său zelos, William Barr, să deschidă o anchetă, să convoace un mare juriu, să găsească o cale oficială de a ataca oficialități ale Executivului Obama pentru a le ruina reputația", anticipa directorul-adjunct al Poliției Federale între 2011 și 2012, Frank Figliuzzi.