Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Curtea Constituțională a Germaniei are un nou președinte

curtea_germania.png

Stephan Harbarth (al doilea din stânga imaginii) este noul președinte al Curții Constituționale a Germaniei
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Fostul deputat conservator şi avocat Stephan Harbarth a fost ales vineri preşedinte al puternicei Curţi Constituţionale germane (BVG, Bundesverfassungsgericht). Schimbarea președintelui vine la scurt timp după o decizie controversată a acestei instanţe, care a cenzurat parţial programele de asistenţă ale Băncii Centrale Europene (BCE), provocând o criză instituţională în Europa, relatează France 24, care citează AFP.

Harbarth (48 de ani), vicepreşedinte din 2018 al instanţei supreme germane cu sediul în Karlsruhe, a fost confirmat în noul post de camera superioară a parlamentului german, Bundesrat.

Predecesorul său, Andreas Vosskuhle, şi-a încheiat mandatul de 12 ani la 6 mai, la o zi după decizia BVG de a cere BCE să justifice, în decurs de trei luni, dacă achiziţiile sale de obligaţiuni sunt în conformitate cu mandatul.

Dacă Vosskuhle fusese propus la preşedinţia BVG de Partidul Social Democrat, Harbarth a fost susţinut de Partidul conservator CDU (Uniunea Creştin-Democrată) al cancelarului Angela Merkel şi aliatul său bavarez CSU (Uniunea Creştin-Socială).

La curtea din Karlsruhe au fost înregistrate mai multe solicitări de a împiedica numirea sa, dar fără succes. Criticile au venit în contextul în care Harbarth, un avocat prosper, specializat în chestiuni economice, a fost unul dintre apărătorii grupului Volkswagen în celebrul proces ”Dieselgate”

Şi alţi magistraţi de la BVG urmează să fie înlocuiţi în următorii patru ani. Aceştia ar urma să fie aleşi cu o majoritate de două treimi în cele două camere ale parlamentului, ceea ce în principiu limitează riscul unor numiri pur politice, notează AFP.