Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Imagini video cu Dodon care ar fi luat o pungă cu bani de la Plahotniuc.”Totul a fost doar o scenetă”

La Chișinău, deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Iurie Reniță, a făcut publică, luni, o înregistrare video, din vara anului 2019, în care apare șeful statului, Igor Dodon și fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Cei doi s-au întâlnit să discute despre viitoarea coaliție de guvernare. Plahotniuc i-ar fi transmis lui Dodon o pungă neagră cu bani. De partea sa, șeful statului declară că nu știa ce era în pungă și a calificat imaginile ca fiind trucate, manipulatoare și ”se așteaptă la alte atacuri, falsuri mediatice, noi conserve oligarhice”. Noua secvența video apare în contextul în care opoziția se pregătește să dea jos Guvernul socialist, iar în toamnă urmează să aibă loc un nou scrutin prezidențial. 

”Ceea ce rezultă din acest video, e un fel de salarizare pentru angajații Partidului Socialiștilor și pentru activitățile pe care acesta le desfășoară. Acum există suficiente motive și bănuială rezonabilă să considerăm că în acea sacoșă neagră era tocmai suma de 600 mii euro ce urma să fie transmisă la indicația lui Dodon”, susține parlamentarul moldovean, Iurie Reniță.

Mai jos vedeți discuția dintre Dodon și Plahotniuc. 

Igor Dodon: - Iar îmblați cu "kulioașili(n.a. pungi)”?

Vladimir Plahotniuc: - Eu nu știu cât Costea mi-a dat;

Igor Dodon: - Dați-i lui Costea și mâine o să-i dea lui Cornel, pentru că eu la 5 zbor; el luni trebuie să dea salariile;

Vladimir Plahotniuc (către Iaralov, mâna dreaptă a lui Plahotniuc): - Ia, transmite-i lui Costea;

Vladimir Plahotniuc: - El trebuie să-i dea lui Cornel?

Igor Dodon: - Da. Ei între dânșii se vor lămuri.

”În acest dialog ar putea fi vorba de consăteanul lui Dodon, actualul deputat PSRM Corneliu Furculiță, aceasta fiind doar o supoziție nu și fără temei, justificată de relația specială și privilegiată dintre cei 2 băștinași din Sadova, iar Costea ar putea fi nimeni altul decât faimoasa persoană "borsetka" de la PDM – Constantin Botnari)”, continuă Iurie Reniță.

Deputatul PPDA a anunțat că se adresează Procuraturii Generale întrucât, spune el, proba video conține ”suficiente elemente constitutive ale infracțiunii”. În plus, Iurie Reniță a venit cu un apel și către aleșii poporului pentru a iniția procedura de suspendare din funcție a președintelui R.Moldova.

Dodon:”Tactica lui Plahotniuc a fost să însceneze diferite provocări. Nu cunosc ce era în acel pachet, totul a fost doar o sceneta făcută pentru înregistrare”

De partea sa, președintele moldovean, Igor Dodon susține că oligarhia continuă să se răzbune ”pentru faptul că a fost fugărită de la putere în vara anului 2019”. ”Am asistat la un nou episod din același scenariu manipulator al imaginilor trucate, care au mai fost lansate in luna iunie a anului trecut. Mai important de remarcat este contextul în care sunt scoase aceste imagini, in ziua când Guvernul a anunțat demararea procedurilor prin care Aeroportul sa fie întors cetățenilor, când procurorii au anunțat ca au avansat in dosarul miliardului și se apropie tot mai mult de coordonatorii politici ai acestui furt, in sfârșit se dau numele concrete ale celor implicați și capete de acuzare foarte clare”.

”Iată de ce apar astăzi aceste imagini trucate. În discuțiile avute atunci cu Plahotniuc fiecare a avut tactica sa: a mea a fost să ii dau senzația ca avem o relație de colaborare ca sa întind momentul pana am putut sa acționez deschis și direct și sa scot țara din captivitatea lui. Tactica lui Plahotniuc a fost sa însceneze diferite provocări și pachetele pentru a le filma. Nu cunosc ce era in acel pachet, totul a fost doar o sceneta făcută pentru înregistrare. Sesizez chiar eu public Procuratura Generală sa facă toate verificările și sunt sigur ca vor descoperi falsul și manipularea care stau in spate, așa cum au descoperit și la precedentele imagini”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Procuratura Generală:”Solicităm deputatului Iurie Reniță să înainteze un denunț oficial”

Procuratura Generală a venit luni cu o reacție după ce deputatul a făcut publică înregistrarea video, menționând că deocamdată deputatul nu a depus nici un denunț.”Dacă denunțătorii unor infracțiuni își doresc cu adevărat consecințe de ordin juridic de la acțiunile lor și nu o fac doar pentru PR sau în favoarea unor grupuri de interese, trebuie să o facă în conformitate cu Codul de procedură penală, adresându-se către organul de urmărire penală competent, conformând actul de sesizare după formă și conținut cerințelor legii, fapt ce trebuie să fie cunoscut de către toți, în special, de către un membru al legislativului. Conform art.262 alin.(5) Cod de procedură penală, examinarea sesizărilor în privința Președintelui Republicii Moldova și examinarea infracțiunilor de către acesta se face de către Procurorul General sau de către un procuror desemnat de el”.

”Reieșind din interesul pe care-l prezintă acest caz, Procuratura solicită deputatului Iurie Reniță, să înainteze un denunț oficial, conformat cerințelor legale și să contribuie la investigarea acestuia”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Amintim că, la 6 martie, Procuratura Anticorupție a dispus neînceperea urmăririi penale pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM, pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale vreunei infracțiuni. În acest caz, a fost vorba de alte imagini de la aceeași întâlnire dintre Dodon și Plahotniuc.

Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noile imagini video cu Dodon și Plahotniuc