Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reacții la planul franco-german: negocierile grele de-abia urmează!

Așadar, motorul franco-german, pe care mulți îl considerau gripat, repornește în trombă – și asta într-un moment de cumpănă pentru întreaga Uniune Europeană.

Președintele Emmanuel Macron și cancerala Angela Merkel au propus luni un plan de 500 de miliarde de euro pentru relansarea economică a UE. Totul este bazat pe sume care urmează a fi împrumutate, în numele Uniunii Europene, pentru ca apoi să fie distribuite statelor, regiunilor și sectoarelor cel mai grav afectate de criza coronavirusului.

Trebuie spus însă că planul are nevoie de aprobarea statelor membre, de aceea, foarte importante sunt primele reacții din capitale.

La Bruxelles, Comisia Europeană, care urmează să prezinte propriul plan de recuperare săptămâna viitoare, a salutat propunerea franco-germană.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen a declarat că planul ”este în conformitate cu amploarea și dimensiunea provocării economice cu care se confruntă Europa. Acesta pune, pe bună dreptate, accentul pe necesitatea de a găsi o soluție având în centru bugetul european. Acest lucru merge în direcția propunerii la care lucrează Comisia, care va ține cont și de opiniile tuturor statelor membre și ale Parlamentului European".

Reacții pozitive și în sudul Uniunii Europene.

Primul ministru italian Guiseppe Conte a reacționat imediat pe Twitter, văzând în propunerea Comisiei „un prim pas important în direcția corectă, pe linia susținută de Italia”.

Pentru a depăși criza și a ajuta întreprinderile și familiile, avem nevoie de un Fond de Recuperare ambițios. Suntem încrezători în propunerea Comisiei Europene, a adăugat liderul italian.

Primul ministru al Spaniei, Pedro Sanchez, a postat, la rândul său:

"Salutăm propunerea Franței și a Germaniei de a stabili un fond de recuperare de 500 de miliarde de euro. Acum este timpul ca UE să prezinte un pachet financiar adecvat. Este un pas în direcția corectă, în conformitate cu propriile cerințe. Trebuie să avansăm”.

Însă nu același entuziasm se regăsește și în clubul statelor zise ”frugale”, care se opun unor subvenții bugetare prea generoase și care nu doresc să împartă datoriile cu economiile mai fragile din sud.

De exemplu, cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a anunțat pe Twitter că a vorbit cu liderii danez, olandez și suedez cu privire la propunere și că „poziția lor rămâne neschimbată”.

”Tocmai am avut un schimb bun cu prim-miniștrii din Danemarca, Țările de Jos și Suedia, referitor la propunerea pe care o așteptăm de la Comisia Europeană în ce privește Fondul de Recuperare și Mecanismul de Stabilitate Financiară. Suntem gata să ajutăm majoritatea țărilor afectate cu împrumuturi", a spus el.

Or, statele din sud, de asta se tem: să nu se îndatoreze și mai mult.

Semnalul franco-german este unul pozitiv pentru ranfosarea unei relații politice aflate la baza construcției europene. Dar există deja un grup de state care vor face opoziție.

Reacția de la Viena nu face decât să indice o perspectivă asupra negocierilor grele care vor urma.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 19 mai 2020